8 produktów, które pomogą Ci nawodnić organizm

Nawadnianie organizmu kojarzy nam się głównie z piciem wody – i słusznie. Około 70% wody, jaką spożywamy, pochodzi z produktów płynnych, czyli różnego rodzaju napojów. Pozostałe 30% dostarczają stałe produkty spożywcze o dużej zawartości wody, należą do nich przede wszystkim świeże owoce i warzywa. Stanowią one ważny element diety z wielu względów, nie tylko dlatego, że są źródłem wody, ale też z powodu wysokiej zawartości wielu cennych składników odżywczych. Zaletą nawadniania organizmu poprzez spożywanie owoców i warzyw jest to, że razem z wodą dostarczamy mu witaminy, enzymy, minerały i przeciwutleniacze. Warto więc wprowadzić te produkty do swojego codziennego menu. Pamiętajmy, że o nawodnienie organizmu warto dbać na różne sposoby.

Jakie owoce zawierają najwięcej wody?

Wśród owoców, które są doskonałym źródłem wody, można wymienić między innymi: arbuzy, melony, ananasy, jabłka i pomarańcze. Najważniejszą z wszystkich tych orzeźwiających przekąsek są bez wątpienia arbuzy, zawierają one bowiem aż 92% wody, a do tego są źródłem beta karotenu, likopenu i witaminy C – doskonale dbają więc zarówno o nawodnienie organizmu, jak i jego odżywienie. Jeśli nie lubisz arbuzów, sięgnij po melony i kantalupy – zawierają one niemal równie dużo wody (90%), ponadto znajduje się w nich też spora ilość witaminy C. W przypadku ananasów i pomarańczy zawartość wody jest nieco niższa, wynosi 87%, ale tutaj również możesz znaleźć witaminę C, a do tego kwas foliowy, potas i magnez. Jabłka z kolei zawierają 84% wody, a także są nieocenionym źródłem pektyn i błonnika roślinnego. Jeśli pokroimy je w plasterki i połączymy z miodem i cynamonem, otrzymamy pyszną i zdrową przekąskę, która nie tylko wspomoże nasze procesy trawienne, ale też zadba o nawodnienie organizmu i oczyszczenie go z toksyn. Wszystkie z wymienionych owoców można również z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do drinków.

Jakie warzywa zawierają najwięcej wody?

Kluczowe znaczenie dla nawodnienia organizmu oraz jego odżywienia mają też niektóre warzywa, na przykład ogórki, selery i rzodkiewki. Ogórki stanowią doskonałe źródło wody, ponieważ składają się z niej aż w 96%. Dodatkowo w ich składzie możesz znaleźć fosfor, wapń, magnez, kwas foliowy oraz witaminy A, C i K. Duże właściwości odżywcze ma również seler naciowy – znajduje się w nim molibden, wapń, cynk, żelazo oraz spora ilość witaminy K i witamin z grupy B, zawartość wody natomiast wynosi ok. 95%. Podobnie jest w przypadku rzodkiewek – zawierają one 95% wody, a do tego stanowią skarbnicę witamin i minerałów. Wszystkie te warzywa są idealne do sałatek, a także jako urozmaicenie drinków, możesz więc na różne sposoby wkomponować je do swojej diety.