4 pomysły na gazowane drinki z ice tea

Polacy uwielbiają herbatę – pod względem rocznego zużycia herbaty zajmujemy 4 miejsce w Europie i 8 na świecie [1]. Klasyczna earl grey z płatkami bergamotki, english breakfast z plasterkiem cytryny albo pobudzająca zielona kuszą swoim smakiem i aromatem. Herbatę pijemy zazwyczaj bardzo ciepłą i mocną. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyny możliwy wariant. Ice tea bowiem również daje całe mnóstwo pysznych możliwości. Wystarczy nieco orzeźwiających bąbelków, kilka smacznych dodatków i klasyczny napój zmienia się w gazowany drink. Oto kilka przepisów na koktajlowe perełki godne prawdziwego barmana.

Gazowany drink z herbatą – skąd wziąć bąbelki?

Herbata zazwyczaj nie kojarzy nam się z gazowanym napojem. Ciężko bowiem znaleźć na sklepowych półkach gotowe ice tea nasycone dwutlenkiem węgla. Skąd więc wziąć bąbelki, które dodadzą naszej mrożonej herbacie wyjątkowego smaku i sprawią, że będzie wyjątkowo orzeźwiająca?

Odpowiedzią na twoje potrzeby jest saturator do gazowania wody SodaStream. To dzięki niemu nasycisz dwutlenkiem węgla zwykłą, kranową wodę. W jaki sposób działa to urządzenie? To bardzo proste.

Instrukcja korzystania z ekspresów SodaStream:

  1. Włóż cylinder wypełniony gazem do saturatora.
  2. Napełnij dedykowaną butelkę wodą z kranu i podłącz ją do urządzenia.
  3. Nasyć wodę gazem, tak jak lubisz najbardziej. Użyj przycisku, który znajduje się na górze urządzenia albo specjalnego uchwytu z boku w modelu Art. Jedno naciśnięcie sprawi, że woda będzie tylko lekko gazowana. Dwa albo trzy nagazują ją średnio. A cztery bądź pięć wypełnią ją bąbelkami najbardziej, jak to możliwe.
  4. Odłącz butelkę od saturatora i ciesz się bąbelkowym orzeźwieniem.
  5. Jeżeli w cylindrze skończy się gaz, zamów kolejny nabój za pośrednictwem strony SodaStream. Kurier dostarczy ci nowy w mig! Możesz też wymienić nabój w jednym z setek oficjalnych punktów wymiany. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kiedy masz już pyszną, gazowaną wodę, czas przejść do przygotowywania ice tea. W ofercie SodaStream znajdziesz oryginalne syropy smakowe Lipton Ice Tea Cytryna oraz Lipton Green Tea. W nakrętce każdej butelki z syropem znajduje się miarka, którą bez trudu odmierzysz potrzebną ilość płynu. Wystarczy połączyć syrop z wodą w wielorazowej butelce SodaStream, zakręcić i delikatnie wymieszać, by móc ugasić pragnienie gazowaną ice tea.

Gazowanie wody z SodaStream - infografika

Drinki z herbatą i nutką cytryny

Nie musisz przemierzać mórz i oceanów, by delektować się drinkami z rumem. Choć alkohol ten kojarzy się bardziej z piracką wyprawą niż finezyjnym koktajlem, świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Ten wysokoprocentowy trunek znajdziesz np. w herbacie z prądem. Jakie inne herbaciane wariacje na temat rumu możesz przygotować?

Tropikalne orzeźwienie – drink z rumem i marakują

Składniki:

  • rum – 100 ml;
  • marakuja – 1 szt.;
  • pomarańcza – 1 szt.;
  • gazowana Lipton Ice Tea Cytryna – do dopełnienia;
  • lód – 1 duża kostka.

Wykonanie:

  1. Do szklanki do whisky włóż kostkę lodu i zalej ją porcją rumu.
  2. Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj go do alkoholu.
  3. Wydrąż miąższ z marakui i przełóż go do szklanki. Wszystko dokładnie zamieszaj.
  4. Wypełnij szklankę Lipton Ice Tea Cytryna.

Słodki i pyszny – drink z ananasem i kokosem

Składniki:

  • rum – 100 ml;
  • puree z ananasa – 3 łyżki;
  • syrop kokosowy – 50 ml;
  • gazowana Lipton Ice Tea Cytryna – do dopełnienia;
  • kruszony lód.

Wykonanie:

  1. Wysoką szklankę wypełnij kruszonym lodem.
  2. Następnie wlej odmierzoną porcję rumu.
  3. Dodaj syrop kokosowy i puree z ananasa. Możesz użyć gotowego produktu, jednak świeżo zmiksowany, dojrzały ananas będzie smaczniejszy.
  4. Wszystko wymieszaj łyżką barową.
  5. Wypełnij całość Lipton Ice Tea i udekoruj trójkątnym kawałkiem świeżego ananasa.

Zielona, mrożona herbata w pysznych drinkach

Wermut to rodzaj nieco gorzkawego alkoholu o ziołowym posmaku. Jego wytrawny charakter doskonale skomponuje się więc z zieloną herbatą. Wino to produkuje się, dodając przede wszystkim piołun. Spotkać też można inne dodatki, np. kolendrę, szałwię czy goździki. Wyjątkowy aromat tego alkoholu sprawia, że jest świetnym składnikiem wytrawnych drinków [2].

Jesienne smaki – drink z żurawiną

Składniki:

  • wermut – 100 ml;
  • syrop żurawinowy – 50 ml;
  • świeża żurawina – 2 łyżki;
  • świeży rozmaryn – 1 gałązka;
  • kruszony lód;
  • gazowana Lipton Green Tea – do wypełnienia.

Wykonanie:

  1. Wysoką szklankę wypełnij kruszonym lodem.
  2. Lód polej odmierzoną porcją wermutu.
  3. Następnie dodaj kwaśny syrop żurawinowy.
  4. Wypełnij szklankę schłodzoną, gazowaną Lipton Green Tea.
  5. Wymieszaj całość łyżką barową.
  6. Ozdób drink, wrzucając do niego świeże zioła i żurawinę.

Mohito inaczej

Składniki:

  • wermut – 100 ml;
  • limonka albo cytryna – 2 sztuki;
  • świeża mięta – 2 gałązki;
  • gazowana Lipton Green Tea – do wypełnienia;
  • kruszony lód.

Wykonanie:

  1. Do wysokiej szklanki wlej alkohol. Jeżeli chcesz, by drink był mocniejszy, możesz podwoić porcję.
  2. Limonkę bądź cytrynę pokrój na ćwiartki i przełóż do szklanki.
  3. Dodaj listki mięty i całość dobrze ugnieć na dnie szklanki.
  4. Wsyp lód i wypełnij drink mrożoną herbatą.
  5. Koktajl podawaj ozdobiony listkami mięty i plastrami limonki.

Jak podawać drink z herbatą?

Jeżeli chcesz, by twoje drinki z herbatą zachwyciły gości także wizualnie, możesz puścić wodze fantazji. Udekoruj każdy z tych pysznych napojów tak, że stanie się małym, barmańskim dziełem sztuki.

Jakich kieliszków i szklanek możesz używać podczas przygotowywania herbacianych pyszności? Najlepiej sprawdzą się wysokie kieliszki do koktajli albo te do margarity – znacznie szersze u góry niż u podstawy. Drinki świetnie będą wyglądać także w niskich szklankach o nieco obłych kształtach.

Jeżeli przygotowujesz napoje z dodatkiem owoców, które są lekko kwaśne, możesz ozdobić rant kieliszka czy szklanki cukrem. Nie tylko wygląda to profesjonalnie, lecz również poprawia smak drinka. Jak to zrobić? Cytrynę należy przekroić na pół, a następnie jeszcze raz lekko naciąć w połowie. Rant kieliszka albo szklanki trzeba umieścić pomiędzy dwoma fragmentami owocu, w nacięciu, i natrzeć szkło dookoła. Następnie naczynie wystarczy zanurzyć do góry dnem w cukrze. W ten sposób powstanie słodka obwódka.

Świetnym pomysłem jest także dodanie owocowych dekoracji, które przywodzą na myśl wakacyjne wojaże i beztroski, letni czas. Aby ułożyć taką pyszną i soczystą kompozycję, możesz użyć zwykłych wykałaczek albo tych nieco dłuższych, przeznaczonych specjalnie do drinków. Wybór odpowiednich zależy od wysokości szklanki bądź kieliszka. Warto pamiętać także o bezpieczeństwie. Ostry koniec, który wystaje z naczynia, powinien być osłonięty np. kawałkiem owocu, by nie skaleczyć osoby degustującej.

Co możesz nabić na taką wykałaczkę?

  • winogrona;
  • kawałki arbuza;
  • kawałki ananasa,
  • owoce jagodowe, np. borówki, maliny, jeżyny i truskawki;
  • listki ziół, np. mięty i bazylii;
  • oliwki;
  • owoce cytrusowe, np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki, pomelo;
  • kawałki melona.

Aby dekoracje wyglądały estetycznie, możesz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Noże do wykrawania ciekawych kształtów są tutaj dobrym wyborem. W sklepach znaleźć można modele, dzięki którym wytniesz kulki z arbuza czy melona oraz takie, które wykrawają cytrusy w ząbki.

 

Źródła:

[1] https://czasnaherbate.net/blog/artykuly/herbata-w-liczbach/

[2] https://mojedrinki.pl/wermut