Klasyczna lemoniada z cytryn już ci się znudziła? Mamy dla ciebie niecodzienną propozycję – domową lemoniadę brzoskwiniową! Co prawda znajdziesz w niej również cytrynę, ale nie odgrywa ona głównej roli. Towarzyszy i uzupełnia smak brzoskwiń, tworząc pyszny i orzeźwiający napój brzoskwiniowy na lato – Peach Fizz. Co więcej, sposób wykonania sprawia, że lemoniada jest pełna wartości odżywczych. Brzoskwinie na tle innych owoców wyróżniają się m.in. zawartością witaminy A, niacyny i beta-karotenu¹.
Ten bezalkoholowy drink brzoskwiniowy kojarzy się z latem, dlatego świetnie pasuje do klimatu garden party i innych imprez na świeżym powietrzu. Przygotowanie wymaga nieco więcej pracy, ale jego unikalny charakter wynagrodzi ci poświęcony czas. Całość zajmie około 15 minut, więc ciągle jest to propozycja “na szybko”. Jak zrobić lemoniadę z brzoskwiniami? Sprawdź!
Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową “Peach Fizz”?
Podstawą naszego napoju brzoskwiniowego jest woda gazowana, która doskonale sprawdza się w domowych lemoniadach. Dzięki saturatorowi SodaStream możesz przygotować dowolną ilość wody gazowanej i dostosować jej poziom nagazowania (od delikatnego do bardzo mocnego). Jak przygotować orzeźwiającą lemoniadę brzoskwiniową? To bardzo proste! Potrzebujesz tylko kilku składników.
Składniki:
1 brzoskwinia
sok z połówki cytryny
świeża mięta
plasterki cytryny
plasterki brzoskwini
łyżka słodzika
pół szklanki wody
lód
woda gazowana SodaStream
Przygotowanie:
Pokrój brzoskwinię w kostkę i wrzuć do garnuszka. Całość zalej wodą i dodaj słodzik. Gotuj około 10 minut. Dzięki temu twoja domowa lemoniada bez cukru będzie pełna słodyczy.
Następnie całość zblenduj.
Do szklanki wrzuć kostki lodu. Później dodaj syrop z brzoskwini, sok z cytryny, syrop Lemoniada SodaStream, plasterki owoców oraz świeżą miętę.
Przygotuj wodę gazowaną (najlepiej schłodzoną) w saturatorze SodaStream.
Szklankę uzupełnij wodą gazowaną.
Dekoracja:
Ozdób wierzch domowej lemoniady brzoskwiniowej świeżymi listkami mięty oraz plasterkami brzoskwini i cytryny.
¹ Kunachowicz, H., Nadolna, I., Przygoda, B., & Iwanow, K. (2005). Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. Wydanie III.