Szukasz pomysłu na pyszny drink bezalkoholowy na domowe przyjęcie? A może chcesz porozpieszczać swoje kubki smakowe po męczącym dniu pracy? Mocktail pomarańcza-mango z wiśniami nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda zachwycająco – jak letni zachód słońca. Z pewnością zachwyci ciebie i twoich gości!
Mocktaile, czyli drinki bezalkoholowe zdobywają coraz większą popularność w Polsce. Obecność kierowców na przyjęciach oraz rosnąca świadomość i odpowiedzialność społeczeństwa sprawiają, że na każdej imprezie warto zaserwować kilka propozycji takich napojów. Chętni mogą wzbogacić je o ulubiony alkohol, a pozostali delektować smakiem i zachwycać wyglądem podanych mocktaili. Dzięki temu nikt nie będzie się czuł wykluczony z towarzystwa.
Świadomość społeczna rośnie także w temacie ekologii i ograniczania odpadów plastikowych, dlatego wodę gazowaną potrzebną do zrobienia „zachodu słońca” przygotuj w saturatorze SodaStream. Nie kupuj wody bąbelkowej w jednorazowych butelkach, które trafią na wysypiska i zanieczyszczą środowisko.
Jak zrobić drink bezalkoholowy „zachód słońca”?
Przygotowanie mocktailu jest bardzo proste i nie wymaga posiadania specjalnych narzędzi barmańskich. Niepotrzebne ci specjalne miarki czy shaker – wystarczy saturator SodaStream, gdyż to woda gazowana jest podstawą całego napoju.
Składniki:
4-5 wiśni lub czereśni w syropie
150 ml wody gazowanej z syropem pomarańcza-mango SodaStream
10 łyżeczek syropu z wiśni/czereśni
Kilka kostek lodu
Świeży tymianek
Woda gazowana w saturatorze SodaStream
Przygotowanie:
Wiśnie lub czereśnie wraz z syropem przełóż do szklanki i delikatnie rozgnieć.
Nagazuj wodę w saturatorze SodaStream i dodaj nakrętkę syropu pomarańcza-mango. Wymieszaj.
Do szklanki włóż kostki lodu. Szklankę uzupełnij przygotowanym gazowanym napojem z koncentratem.
Dekorowanie:
Gęsty syrop wiśniowy (lub czereśniowy) i napój pomarańcza-mango powinny utworzyć estetyczne warstwy przypominające zachód słońca, dlatego do dekoracji mocktailu wystarczy jedynie gałązka świeżego tymianku. Doda on także aromatu i świeżości napojowi.
Podanie:
Podawaj w przezroczystych szklankach.