Musująca, romantyczna wersja hiszpańskiego klasyku. Zachwyca owocowym bukietem z korzennym wykończeniem.
SKŁADNIKI
45ml bazy Sangria
15ml Tequili Blanco
Woda gazowana SodaStream
Opcjonalnie: Bitters – aromatyczne krople barmańskie
PRZYGOTOWANIE
Do wypełnionego lodem kieliszka do wina wlej bazę Sangria i tequilę. Dodaj wodę gazowaną SodaStream i opcjonalnie kilka kropli Bitters.
Baza Sangria:
6 lasek cynamonu
5 ziaren ziela angielskiego
1 gwiazdka anyżu
4 suszone goździki
600g gruszki
400g cukru
1,5 litra/2 butelki wytrawnego białego wina (np. Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc)
Wymieszaj wszystkie składniki w rondelku na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut. Odstaw na noc do ostudzenia i odcedź następnego dnia.
DEKORACJA
Plastry gruszki, laska cynamonu i gwiazdka anyżu
PODANIE
Kieliszek do wina lub kieliszek bez nóżki