Polacy uwielbiają herbatę – pod względem rocznego zużycia herbaty zajmujemy 4 miejsce w Europie i 8 na świecie [1]. Klasyczna earl grey z płatkami bergamotki, english breakfast z plasterkiem cytryny albo pobudzająca zielona kuszą swoim smakiem i aromatem. Herbatę pijemy zazwyczaj bardzo ciepłą i mocną. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyny możliwy wariant. Ice tea bowiem również daje całe mnóstwo pysznych możliwości. Wystarczy nieco orzeźwiających bąbelków, kilka smacznych dodatków i klasyczny napój zmienia się w gazowany drink. Oto kilka przepisów na koktajlowe perełki godne prawdziwego barmana.
Herbata zazwyczaj nie kojarzy nam się z gazowanym napojem. Ciężko bowiem znaleźć na sklepowych półkach gotowe ice tea nasycone dwutlenkiem węgla. Skąd więc wziąć bąbelki, które dodadzą naszej mrożonej herbacie wyjątkowego smaku i sprawią, że będzie wyjątkowo orzeźwiająca?
Odpowiedzią na twoje potrzeby jest saturator do gazowania wody SodaStream. To dzięki niemu nasycisz dwutlenkiem węgla zwykłą, kranową wodę. W jaki sposób działa to urządzenie? To bardzo proste.
Instrukcja korzystania z ekspresów SodaStream:
Kiedy masz już pyszną, gazowaną wodę, czas przejść do przygotowywania ice tea. W ofercie SodaStream znajdziesz oryginalne syropy smakowe Lipton Ice Tea Cytryna oraz Lipton Green Tea. W nakrętce każdej butelki z syropem znajduje się miarka, którą bez trudu odmierzysz potrzebną ilość płynu. Wystarczy połączyć syrop z wodą w wielorazowej butelce SodaStream, zakręcić i delikatnie wymieszać, by móc ugasić pragnienie gazowaną ice tea.
Nie musisz przemierzać mórz i oceanów, by delektować się drinkami z rumem. Choć alkohol ten kojarzy się bardziej z piracką wyprawą niż finezyjnym koktajlem, świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Ten wysokoprocentowy trunek znajdziesz np. w herbacie z prądem. Jakie inne herbaciane wariacje na temat rumu możesz przygotować?
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
Wykonanie:
Wermut to rodzaj nieco gorzkawego alkoholu o ziołowym posmaku. Jego wytrawny charakter doskonale skomponuje się więc z zieloną herbatą. Wino to produkuje się, dodając przede wszystkim piołun. Spotkać też można inne dodatki, np. kolendrę, szałwię czy goździki. Wyjątkowy aromat tego alkoholu sprawia, że jest świetnym składnikiem wytrawnych drinków [2].
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
Wykonanie:
Jeżeli chcesz, by twoje drinki z herbatą zachwyciły gości także wizualnie, możesz puścić wodze fantazji. Udekoruj każdy z tych pysznych napojów tak, że stanie się małym, barmańskim dziełem sztuki.
Jakich kieliszków i szklanek możesz używać podczas przygotowywania herbacianych pyszności? Najlepiej sprawdzą się wysokie kieliszki do koktajli albo te do margarity – znacznie szersze u góry niż u podstawy. Drinki świetnie będą wyglądać także w niskich szklankach o nieco obłych kształtach.
Jeżeli przygotowujesz napoje z dodatkiem owoców, które są lekko kwaśne, możesz ozdobić rant kieliszka czy szklanki cukrem. Nie tylko wygląda to profesjonalnie, lecz również poprawia smak drinka. Jak to zrobić? Cytrynę należy przekroić na pół, a następnie jeszcze raz lekko naciąć w połowie. Rant kieliszka albo szklanki trzeba umieścić pomiędzy dwoma fragmentami owocu, w nacięciu, i natrzeć szkło dookoła. Następnie naczynie wystarczy zanurzyć do góry dnem w cukrze. W ten sposób powstanie słodka obwódka.
Świetnym pomysłem jest także dodanie owocowych dekoracji, które przywodzą na myśl wakacyjne wojaże i beztroski, letni czas. Aby ułożyć taką pyszną i soczystą kompozycję, możesz użyć zwykłych wykałaczek albo tych nieco dłuższych, przeznaczonych specjalnie do drinków. Wybór odpowiednich zależy od wysokości szklanki bądź kieliszka. Warto pamiętać także o bezpieczeństwie. Ostry koniec, który wystaje z naczynia, powinien być osłonięty np. kawałkiem owocu, by nie skaleczyć osoby degustującej.
Co możesz nabić na taką wykałaczkę?
Aby dekoracje wyglądały estetycznie, możesz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Noże do wykrawania ciekawych kształtów są tutaj dobrym wyborem. W sklepach znaleźć można modele, dzięki którym wytniesz kulki z arbuza czy melona oraz takie, które wykrawają cytrusy w ząbki.
Źródła:
[1] https://czasnaherbate.net/blog/artykuly/herbata-w-liczbach/
[2] https://mojedrinki.pl/wermut