Lemoniada gazowana – 3 pomysły
Ciężko wyobrazić sobie upalne lato bez schłodzonej, kwaśnej i doskonale gaszącej pragnienie lemoniady. Ten napój kojarzy się z wyjątkowo przyjemnym smakiem, niesamowitym aromatem oraz uczuciem ulgi, które przynosi jego wypicie, kiedy słupek rtęci szybuje w górę.
Wielkimi krokami zbliżają się ciepłe miesiące, dlatego warto już teraz odpowiednio się przygotować i wypróbować niesamowicie pyszne przepisy na lemoniadę z wodą gazowaną. Przedstawiamy kilka najsmaczniejszych wariantów na domowe wersje tego wyjątkowego napoju.
Pyszne ochłodzenie – słówko o lemoniadzie
Kiedy z nieba leje się żar, musimy pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu. Zbyt mała ilość płynów może prowadzić do odwodnienia i przegrzania, a także niedoboru wielu witamin i mikroelementów, czego skutkiem mogą być niepokojące objawy, m.in.:
zawroty głowy,
utrata przytomności,
problemy z koncentracją,
splątanie,
niepokój,
drgawki.
Podstawowym płynem, którym nawadniamy nasze ciało, powinna być oczywiście woda. Czasem jednak mamy ochotę na coś, co posiada bardziej wyrazisty smak – jest z dodatkiem owoców czy odrobiny słodyczy. Dlatego też podczas majówki bądź wakacyjnych miesięcy z chęcią sięgamy po orzeźwiającą, kwaśną lemoniadę.
W XIX wieku napój ten podawano jako lekarstwo w paryskich szpitalach[1]. Nic w tym dziwnego. Cytryna – główny składnik lemoniady – ma wiele prozdrowotnych walorów.
Co takiego możemy znaleźć w tym małym, niepozornym owocu?
witaminy: C, B1, B2 i B6, A, E,
kwas foliowy,
niacynę,
potas,
żelazo,
wapń,
magnez,
cynk,
fosfor,
miedź,
mangan,
polifenole: hesperydynę, hesperytynę, eriocytrynę, naringinę, apigeninę, diosminę, eriodiktiol, kwercetynę, witeksynę,
błonnik pokarmowy[2].
Jak zrobić lemoniadę gazowaną?
Pełna kostek lodu lemoniada świetnie gasi pragnienie. Można jednak zmodyfikować ją w taki sposób, by sprawdzała się jeszcze lepiej w gorące, słoneczne dni. Sekretnym składnikiem idealnego letniego napoju jest gazowana woda.
Dlaczego warto dodać ją do lemoniady?
skuteczniej orzeźwia,
pysznie smakuje,
wspomaga uczucie sytości,
usprawnia trawienie[3].
Zakup sklepowej wody gazowanej ma jednak wiele minusów. Jednorazowe opakowania są jedną z największych bolączek ekologów. Plastik, z którego skorzystamy tylko raz, po użyciu trafi na wysypisko śmieci, a w formie mikroplastiku przedostanie się do oceanów, rzek i mórz, a także do powietrza oraz gleby. Co więcej, zawiera on groźne dla zdrowia składniki, takie jak np. BPA, które mogą negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną ludzi. Niezbyt solidne butelki bardzo łatwo jest uszkodzić poprzez uderzenia, czy przechowywanie w nieco wyższej temperaturze (m.in. w aucie). Oderwane od całości cząsteczki mikroplastiku trafiają do znajdującej się w butelce wody, a następnie do naszego organizmu[4].
Jeżeli leży nam na sercu dobro naszej planety oraz dbałość o swoje zdrowie, lepiej jest korzystać z mocnych, odpornych na uszkodzenia butelek z Tritanu. Jest to nowoczesne tworzywo sztuczne, które nie przenika do wody. To znacznie bezpieczniejsza i ekologiczniejsza opcja[5].
W jaki sposób w domu możemy nasycić gazem zwykłą, kranową wodę? To nic trudnego. Wystarczy saturator SodaStream, który dzięki wymiennym cylindrom z dwutlenkiem węgla w mig wypełni napój milionami orzeźwiających bąbelków. Każdy nabój pozwala uzyskać nawet 60 l pysznej wody gazowanej. Ekspresy SodaStream umożliwiają dostosowanie poziomu gazowania do indywidualnych upodobań (3 naciśnięcia – woda lekko gazowana, 5 naciśnięć – bardzo gazowana) i świetnie nadają się do przygotowywania domowej lemoniady gazowanej.
Domowa lemoniada gazowana – najlepsze przepisy
Lemoniada jest idealna wtedy, gdy smaki – kwaśny i słodki – są odpowiednio skomponowane. W tym gazowanym napoju za pierwszy z nich odpowiada oczywiście cytryna. A co z odrobiną słodyczy? Klasycznym i najprostszym rozwiązaniem jest dodanie syropu cukrowego. Nieco zdrowsze są: miód, syrop klonowy lub z syrop z agawy.
Przepis na syrop cukrowy
Oto przepis na podstawowy i uniwersalny syrop, który można dodać zarówno do lemoniady, jak i innych napojów. Warto zwielokrotnić proporcje podane w przepisie, a nadwyżkę syropu przelać do słoika bądź niewielkiej butelki i przechowywać w lodówce. Będzie dobry przez kilka kolejnych dni, co w sezonie letnim znacznie ułatwi codzienne przygotowywanie świeżej lemoniady z wody gazowanej.
Składniki:
3 łyżki cukru trzcinowego,
3 łyżki wody,
0,5 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
Zagotuj wodę w malutkim rondelku.
Gdy płyn zacznie wrzeć, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Zdejmij naczynie z palnika i dolej sok z cytryny.
Arbuzowa pyszność
Kiedy robi się naprawdę ciepło, w sklepach pojawia się więcej owoców egzotycznych. Warto wykorzystać ten czas i stworzyć niesamowite kombinacje smaków, które były trudno dostępne dla nas w okresie zimowym. Tak właśnie możemy postąpić z soczystym arbuzem. Poza słodkim smakiem kryje on w sobie bogactwo witamin C i A, kwas pantotenowy, potas czy polifenole. Spożywanie tego owocu sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki i kojarzy się z pełnym relaksu wypoczynkiem nad brzegiem ciepłego morza[6].
Składniki:
dojrzały arbuz – 1 kg,
gazowana woda – 1 l,
cytryna – 4 sztuki,
syrop cukrowy – 2 porcje,
mięta – garść,
lód – garść.
Wykonanie:
Przygotuj syrop cukrowy, dodając do niego, wraz z cukrem trzcinowym, posiekaną na drobne kawałki miętę.
W ekspresie SodaStream nasyć gazem 1 litr kranowej wody.
Obierz arbuza, pokrój go na mniejsze kawałki i dokładnie zblenduj.
Porządnie wyciśnij sok z cytryn.
Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się egzotyczną, arbuzową, gazowaną lemoniadą.
Malinowo-jeżynowe ochłodzenie
Jeżeli posiadamy własny ogród warzywno-owocowy, jesteśmy prawdziwymi szczęściarzami. Dobroci zerwane prosto z krzaka są przecież najlepsze, pełne witamin i aromatu. Na tych, którzy nie mają swojego kawałka ziemi, czekają liczne targi i straganiki, które uginają się od pełnych słońca pyszności. Letnie owoce to doskonały dodatek do domowej lemoniady.
Składniki:
woda gazowana – 1 litr,
cytryna – 4 sztuki,
maliny – 1 szklanka,
jeżyny – 1 szklanka,
cukier trzcinowy – 3 łyżki,
lód – garść,
mięta – kilka listków.
Wykonanie:
Cytryny pokrój w plastry i przełóż do dzbanka wraz z malinami i jeżynami.
Dodaj cukier trzcinowy i pougniataj całość widelcem, aż owoce puszczą sok. Odstaw na pół godziny.
Dołóż lód i wlej wodę gazowaną w ekspresie SodaStream.
Wszystko dokładnie wymieszaj i udekoruj listkami mięty.
Lemoniada trochę inaczej
Kto powiedział, że lemoniadę można robić wyłącznie z owoców i ziół? Prawdziwi smakosze nie boją się kulinarnych eksperymentów, dlatego z wielką przyjemnością przyrządzą letnią odmianę na bazie limonki, mięty i… 7Up. To dopiero pyszny miks! Co więcej, przepis ten nie wymaga kupowania tego gazowanego napoju w jednorazowej butelce. Do nasyconej w saturatorze wody wystarczy dodać oryginalny syrop o smaku 7UP.
Składniki:
woda gazowana – 0,75 l,
syrop 7Up – pół miarki,
limonka – 4 sztuki,
mięta – garść listków,
lód – garść.
Wykonanie:
Przygotuj gazowaną wodę tak, jak najbardziej lubisz – lekko albo mocno nasyconą.
Dodaj do niej pół miarki oryginalnego syropu 7Up.
Wyciśnij sok z limonek.
Posiekaj drobno liście mięty.
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Źródła:
[1] Lemoniada – Wikiwand
[2] Cytryna: wartości odżywcze · właściwości · przeciwwskazania (vitapedia.pl)
[3] Woda gazowana w domu? Tylko z SodaStream – SodaStream Poland
[4] Jest w morzu, powietrzu i twojej herbacie – co to jest mikroplastik? SodaStream Poland
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613003038
[6] Arbuz – warto wiedzieć: właściwości, wartości odżywcze (vitapedia.pl)