Poznaj idealnego towarzysza długich i mroźnych zimowych wieczorów. Ten mocktail to idealny sposób, aby dodać elegancji i niepowtarzalnego smaku każdej okazji – nawet wieczorowi spędzonemu na kanapie pod kocem.
Poznaj przepis na orzeźwiający, bezalkoholowy drink z sokiem żurawinowym, pomarańczą i wyjątkowymi korzennymi przyprawami. Zachwyca wyrazistym kolorem, bogactwem witamin zawartych w żurawinie oraz intensywnym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ten pyszny drink z żurawiną zwieńczysz topem z mocno nagazowanej wody (przygotowanej w saturatorze SodaStream). Dzięki korzystaniu z saturatora nie tylko uzyskasz smaczną wodę gazowaną, ale także przyczynisz się do znacznego ograniczenia wykorzystania plastiku. Od teraz nie musisz dźwigać ciężkich butelek ze sklepu, bo idealnie nabąbelkujesz wodę w domu!
Jak zrobić bezalkoholowy drink z żurawiną?
Przygotowanie tego mocktailu jest bardzo proste. Nie potrzebujesz do tego profesjonalnego sprzętu, ani umiejętności barmańskich!
Składniki:
50 ml syropu żurawinowego
40 ml soku z cytryny
40 ml soku z pomarańczy
40 ml napoju imbirowego
mocno gazowana woda przygotowana w saturatorze SodaStream
Przygotowanie:
Do szejkera wsyp lód, wlej syrop żurawinowy, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy.
Wstrząśnij koktajl w szejkerze i wlej do szklanki wypełnionej lodem.
Dolej napój imbirowy i dopełnij mocno nagazowaną wodą.
Dekoracja:
Gotowy drink żurawinowy ozdób suszonym lub świeżym plastrem cytryny, a także zanurz w moctailu gałązkę tymianku.
Podanie:
Podawaj w wysokim kieliszku koktajlowym.
Jak zrobić domowy syrop żurawinowy?
Ten orzeźwiający drink bezalkoholowy będzie smakował najlepiej, jeśli samodzielnie przygotujesz syrop żurawinowy. Jest to prostsze, niż myślisz!
Składniki:
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki miodu
200g świeżej żurawiny
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
trzy gwiazdki anyżu
dwie laski cynamonu
szklanka wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj, mieszając co jakiś czas do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać.
Przelej syrop przez sitko do butelki lub słoiczka.
Porada: pozostałe owoce żurawiny możesz wykorzystać w kuchni, na przykład do mięs lub grillowanego oscypka.