Zrób sobie przyjemność i przygotuj gazowany drink bezalkoholowy z grapefruitem, imbirem i tymiankiem. Doskonale gasi pragnienie, przywodzi na myśl tropikalną wyspę i świetnie rozgrzewa. Korzenna nuta cynamonu dodaje mu oryginalności, a bąbelki wprowadzają w dobry nastrój.
Podstawą mocktailu jest oczywiście woda gazowana. Przygotujesz ją za pomocą saturatora SodaStream, który pozwala na dobranie poziomu nabąbelkowania napoju do twoich preferencji. Korzystając z saturatora, wspierasz też środowisko naturalne, gdyż ograniczasz zakup plastikowych butelek jednorazowych. Przyjemne łączy się z pożytecznym!
Jak zrobić mocktail grapefruitowo-imbirowy?
Przygotuj szklankę o pojemności minimum 250 ml oraz pozostałe elementy przepisu.
Składniki:
30 ml syropu z imbiru
Sok z 1/2 limonki
Kostki lodu
200 ml wody gazowanej SodaStream
Koncentrat grapefruitowy do SodaStream
Gałązka rozmarynu
Plaster grapefruita
Cukier wymieszany z cynamonem do dekoracji
Przygotowanie:
Napełnij butelkę SodaStream wodą aż do kreski i nabąbelkuj ją wedle własnych preferencji.
Wlej do butelki 1/2 nakrętki syropu grapefruitowego SodaStream.
Do szklanki wrzuć lód, dodaj syrop imbirowy oraz sok z wyciśniętej limonki i zalej grapefruitową wodą.
Dodaj gałązkę rozmarynu i plasterek grapefruita. Przed ukrojeniem wyparz skórkę cytrusa.
Dekoracja:
Zanim przelejesz napój do szklanki, udekoruj jej rant cukrem i cynamonem. Wymieszaj je ze sobą na talerzyku. Następnie natrzyj brzegi naczynia limonką i zanurz je w posypce. Pyszny ozdobny rant gotowy!
Podanie:
Podawaj w przezroczystych szklankach.
Zobacz video z przepisem na mocktail grapefruitowo-imbirowy pod tym linkiem!