Aperol, gazowana lemoniada i inne orzeźwiające drinki na garden party

Aperol Spritz SodaStream

Piękna, letnia pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Pikniki, garden party czy grille w doborowym towarzystwie nie mogą obyć się bez dopracowanego, pełnego przysmaków menu i orzeźwiających napojów. Sprawdź, jak połączyć sezonowe przekąski na letnie przyjęcia z oryginalnymi drinkami i koktajlami na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream! 

Aperol Spritz i jego orzeźwiające wariacje idealne na garden party 

Aperol od lat nie wychodzi z mody. Pochodzący z Włoch aperitif, podobnie jak pizza czy pasty, stał się kultowy na całym świecie. Wytwarzany od 1919 roku, według oryginalnej receptury, zachwyca do dziś, a na każdym rynku, na którym się pojawia, notuje wzrosty sprzedaży. Na czym polega jego fenomen? 

Aperol słynie z charakterystycznego, słodko-gorzkiego smaku oraz intensywnie pomarańczowej barwy, którą zawdzięcza wyciągowi z gorzkiej pomarańczy, kilkunastu ziół oraz rabarbaru. Jego twórcami są bracia Luigi i Sivio Barbieri, a największą popularność zdobył po zakończeniu II Wojny Światowej, kiedy jego twórcy otrzymali w spadku po ojcu wytwórnię likierów. Jego siła polega na połączeniu przeciwieństw. Z jednej strony ma wyjątkowy, niepodrabialny smak i pije się go solo, jako likier w przeznaczonych do tego kieliszkach. Z drugiej, jest zaskakująco uniwersalny – stanowi świetną bazę do licznych drinków i koktajli, z których najbardziej popularnym i uwielbianym jest Aperol Spritz. To właśnie ta propozycja, serwowana w towarzystwie musującego Prosecco i wody gazowanej, rozsławiła włoski alkohol na cały świat. 

Kultowy drink rodem ze słonecznej Italii doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach na świeżym powietrzu – garden party, piknikach czy grillach. Jest łatwy w przygotowaniu. Jeśli leży ci na sercu kondycja środowiska naturalnego oraz przyszłość planety, wodę gazowaną do napoju możesz wykreować samodzielnie w saturatorze SodaStream. Bez obciążania natury jednorazowym plastikiem i w butelkach wielokrotnego użytku  z Tritanu, wolnego od szkodliwego BPA[1]. Są one dodatkowo wygodną i praktyczną opcją na wynos, więc idealnie sprawdzą się w warunkach letniego świętowania.

Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować doskonały Aperol Spritz! 

Przepis na klasyczny Aperol Spritz 

Składniki:

  • 60 ml Aperolu
  • 90 ml Prosecco
  • 30 ml schłodzonej wody gazowanej SodaStream
  • przekrojony w pół plasterek pomarańczy
  • kilka kostek lodu lub lód kruszony

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego kieliszka (np. do wina) wrzuć kilka kostek lodu.
  2. Dodaj Prosecco i Aperol.
  3. W swoim saturatorze nagazuj wcześniej schłodzoną wodę według instrukcji.
  4. Serwuj ozdobiony świeżymi plastrami pomarańczy.  

 Aperolowobąbelkowe inspiracje - infografika.

Przepis na sezonowy Aperol Spritz 

Tradycyjny Aperol Spritz to tylko jedna z wielu propozycji, którą można zaserwować gościom. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Ten aperitif świetnie łączy się z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, poziomkami, jagodami, agrestem, porzeczkami czy jeżynami. Wystarczy wycisnąć z nich sok i na tej bazie budować letnie, owocowe i orzeźwiające wariacje – idealne na upalne dni! 

Składniki

  • 40 ml Aperolu
  • 40 ml wódki smakowej (najlepiej dopasować ją do owoców, z których korzystasz)
  • 100-150 ml soku owocowego
  • 80 ml wody gazowanej SodaStream
  • kilka kostek lodu
  • liście świeżej mięty, melisy lub bazylii do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. W shakerze połącz wszystkie składniki poza wodą gazowaną, lodem i dekoracją.
  2. Mocno wstrząśnij i przelej do wysokiej szklanki z kostkami lodu.
  3. Udekoruj świeżymi ziołami lub sezonowymi owocowymi. 

Bąbelkowa porada:

Sok z sezonowych owoców możesz przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (wtedy zachowają większość wartości odżywczych), sokowirówce, blenderze lub mikserze. Jeśli w warunkach działkowych nie masz pod ręką żadnego sprzętu, miękkie owoce możesz rozgnieść, np. widelcem.

 

Do jakich dań i przekąsek serwować Aperol? 

Jako aperitif Aperol Spritz podaje się zwyczajowo na początku posiłku, dlatego świetnie komponuje się ze wszystkimi przystawkami. Jednak w upalne dni, kiedy unikamy mocniejszych alkoholi, może nam towarzyszyć przez cały posiłek. Z uwagi na jego gorzko-słodkawy charakter pobudza apetyt i podbija smak serwowanych przysmaków.

Włoskie pochodzenie Aperolu sprawia, że najlepiej komponuje się z daniami z tego regionu świata. Dlatego warto serwować go do:

  • wszelkich antipasti – dobrych serów, dojrzewających wędlin (w tym prosciutto crudo), oliwek, suszonych pomidorów, marynowanych karczochów czy kaparów,
  • ulubionych sałatek – zarówno tych ze świeżych warzyw z dressingiem na bazie oliwy z oliwek lub świetnych polskich olejów tłoczonych na zimno (np. lnianego), jak i kultowej sałatki Cezar – idealnej na garden party, ponieważ sałatę rzymską, dodatki i sos na bazie anchois można przygotować wcześniej, a pierś kurczaka i grzanki grillować na bieżąco oraz podać na gorąco. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy!
  • ryb i owoców morza – grillowanych w całości pstrągów z masełkiem czosnkowym i świeżym koprem w środku lub śródziemnomorskich dorad z dodatkiem ziół, łososia, np. w słodkiej marynacie teriyaki czy grillowanych krewetek, kalmarów, przegrzebków albo ośmiornicy, muśniętych aromatem czosnku i cytrusów,
  • włoskich past – od tych wege, jak spaghetti marinara na świeżych pomidorach czy caccio e peppe, poprzez dowolne kompozycje z frutti di mare lub ulubionym mięsem, po kremową carbonarę na większy apetyt,
  • grillowanych, sezonowych warzyw – papryk, cukinii, bakłażanów czy soczystych pomidorów oprószonych np. bazylią i oregano. 

Orzeźwienie do potęgi – gazowana lemoniada i jej owocowe modyfikacje 

Trudno wyobrazić sobie napój, który skuteczniej i przyjemniej gasi pragnienie w upalne dni niż dobra lemoniada. Pełna orzeźwienia i balansu kwaskowych, cytrusowych nut z odrobiną słodyczy jest obowiązkową pozycją na wszystkich przyjęciach na świeżym powietrzu – szczególnie kinder balach!

Aby zapewnić najmłodszym smakoszom dawkę orzeźwienia, nawodnienia i koktajl witamin, dzięki wykorzystaniu owoców cytrusowych[2], warto pamiętać o tej prostej w przygotowaniu propozycji oraz jej dowolnych modyfikacjach. Wystarczy baza z sezonowych owoców lub dodatek świeżych ziół, żeby sprytnie przemycić dzieciom – jak i dorosłym – pełne wartości odżywczych odświeżenie.

 

Sprawdź >> Trzy sposoby na orzeźwiającą lemoniadę na bazie wody gazowanej SodaStream! 

 

Przepis na lawendową lemoniadę 

Składniki:

  • 200 ml domowego syropu lawendowego
  • 200 ml świeżego soku z cytryny
  • 600 ml wody gazowanej SodaStream
  • plastry cytryny do dekoracji 

Przygotowanie:

Syrop lawendowy:

  • 100 g suszonych kwiatów lawendy
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody 
  1. W rondelku doprowadź wodę z lawendą do wrzenia.
  2. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  3. Odstaw do wystudzenia na ok. godzinę, odcedź i wstaw do lodówki.
  4. Przelej wszystkie składniki do dzbanka i podawaj schłodzone, udekorowane plasterkami cytryny.

O czym pamiętać, komponując menu na piknik i garden party? - infografika.

Szprycer, Margarita, gazowana Ice Tea oraz inne ciekawe drinki i bezalkoholowe koktajle na przyjęcie w ogrodzie 

Na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream możesz przygotować nieskończoną ilość chłodzących propozycji – w tym klasyki z dodatkiem alkoholu, takie jak szprycer, łączący białe wytrawne wino w proporcji 1:1 z wodą gazowaną czy odświeżającą meksykańską margaritę lub uwielbiane przez dorosłych i dzieci herbaty mrożone – orzeźwiające do potęgi, wzbogacone świeżymi bąbelkami. Zachęcamy do letnich eksperymentów, m.in. z syropami Lipton Lemon oraz Lipton Green Tea. 

Ważne, aby pamiętać, że w saturatorze można gazować wyłącznie czystą wodę. Wszelkie dodatki – syropy smakowe, sezonowe i egzotyczne owoce czy świeże zioła dodaj dopiero po nasyceniu wody. 

Dzięki możliwości samodzielnego kreowania ulubionych napojów, w tym kultowych z portfolio Pepsi, nie tylko dbasz o przyszłość naszej planety rezygnując z jednorazowego plastiku, ale też możesz dopasować intensywność oraz poziom słodkości orzeźwiających propozycji do własnych preferencji. Win-win? SodaStream! 

 

Przepis na dymną margaritę 

Składniki:

  • 40 ml Tequili
  • 25 ml likieru z gorzkich pomarańczy
  • 15 ml soku z czerwonej pomarańczy
  • 15 ml soku z limonki
  • woda gazowana SodaStream 

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) do shakera.
  2. Napełnij lodem i energicznie wstrząśnij.
  3. Przetrzyj dwa razy przez drobne sito i przelej do szklanki wypełnionej lodem.
  4. Uzupełnij wedle uznania wodą gazowaną SodaStream. 

Dekoracja:

Rant szklanki ozdobiony solą, krążki jalapeno i plasterki czerwonej pomarańczy.

 

Źródła:
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613003038
[2] https://dietetycy.org.pl/dlaczego-warto-jesc-owoce-cytrusowe/