Piękna, letnia pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Pikniki, garden party czy grille w doborowym towarzystwie nie mogą obyć się bez dopracowanego, pełnego przysmaków menu i orzeźwiających napojów. Sprawdź, jak połączyć sezonowe przekąski na letnie przyjęcia z oryginalnymi drinkami i koktajlami na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream!
Aperol od lat nie wychodzi z mody. Pochodzący z Włoch aperitif, podobnie jak pizza czy pasty, stał się kultowy na całym świecie. Wytwarzany od 1919 roku, według oryginalnej receptury, zachwyca do dziś, a na każdym rynku, na którym się pojawia, notuje wzrosty sprzedaży. Na czym polega jego fenomen?
Aperol słynie z charakterystycznego, słodko-gorzkiego smaku oraz intensywnie pomarańczowej barwy, którą zawdzięcza wyciągowi z gorzkiej pomarańczy, kilkunastu ziół oraz rabarbaru. Jego twórcami są bracia Luigi i Sivio Barbieri, a największą popularność zdobył po zakończeniu II Wojny Światowej, kiedy jego twórcy otrzymali w spadku po ojcu wytwórnię likierów. Jego siła polega na połączeniu przeciwieństw. Z jednej strony ma wyjątkowy, niepodrabialny smak i pije się go solo, jako likier w przeznaczonych do tego kieliszkach. Z drugiej, jest zaskakująco uniwersalny – stanowi świetną bazę do licznych drinków i koktajli, z których najbardziej popularnym i uwielbianym jest Aperol Spritz. To właśnie ta propozycja, serwowana w towarzystwie musującego Prosecco i wody gazowanej, rozsławiła włoski alkohol na cały świat.
Kultowy drink rodem ze słonecznej Italii doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach na świeżym powietrzu – garden party, piknikach czy grillach. Jest łatwy w przygotowaniu. Jeśli leży ci na sercu kondycja środowiska naturalnego oraz przyszłość planety, wodę gazowaną do napoju możesz wykreować samodzielnie w saturatorze SodaStream. Bez obciążania natury jednorazowym plastikiem i w butelkach wielokrotnego użytku z Tritanu, wolnego od szkodliwego BPA[1]. Są one dodatkowo wygodną i praktyczną opcją na wynos, więc idealnie sprawdzą się w warunkach letniego świętowania.
Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować doskonały Aperol Spritz!
Składniki:
Przygotowanie:
Tradycyjny Aperol Spritz to tylko jedna z wielu propozycji, którą można zaserwować gościom. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Ten aperitif świetnie łączy się z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, poziomkami, jagodami, agrestem, porzeczkami czy jeżynami. Wystarczy wycisnąć z nich sok i na tej bazie budować letnie, owocowe i orzeźwiające wariacje – idealne na upalne dni!
Składniki
Przygotowanie:
Bąbelkowa porada:
Sok z sezonowych owoców możesz przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (wtedy zachowają większość wartości odżywczych), sokowirówce, blenderze lub mikserze. Jeśli w warunkach działkowych nie masz pod ręką żadnego sprzętu, miękkie owoce możesz rozgnieść, np. widelcem.
Jako aperitif Aperol Spritz podaje się zwyczajowo na początku posiłku, dlatego świetnie komponuje się ze wszystkimi przystawkami. Jednak w upalne dni, kiedy unikamy mocniejszych alkoholi, może nam towarzyszyć przez cały posiłek. Z uwagi na jego gorzko-słodkawy charakter pobudza apetyt i podbija smak serwowanych przysmaków.
Włoskie pochodzenie Aperolu sprawia, że najlepiej komponuje się z daniami z tego regionu świata. Dlatego warto serwować go do:
Trudno wyobrazić sobie napój, który skuteczniej i przyjemniej gasi pragnienie w upalne dni niż dobra lemoniada. Pełna orzeźwienia i balansu kwaskowych, cytrusowych nut z odrobiną słodyczy jest obowiązkową pozycją na wszystkich przyjęciach na świeżym powietrzu – szczególnie kinder balach!
Aby zapewnić najmłodszym smakoszom dawkę orzeźwienia, nawodnienia i koktajl witamin, dzięki wykorzystaniu owoców cytrusowych[2], warto pamiętać o tej prostej w przygotowaniu propozycji oraz jej dowolnych modyfikacjach. Wystarczy baza z sezonowych owoców lub dodatek świeżych ziół, żeby sprytnie przemycić dzieciom – jak i dorosłym – pełne wartości odżywczych odświeżenie.
Sprawdź >> Trzy sposoby na orzeźwiającą lemoniadę na bazie wody gazowanej SodaStream!
Składniki:
Przygotowanie:
Syrop lawendowy:
Na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream możesz przygotować nieskończoną ilość chłodzących propozycji – w tym klasyki z dodatkiem alkoholu, takie jak szprycer, łączący białe wytrawne wino w proporcji 1:1 z wodą gazowaną czy odświeżającą meksykańską margaritę lub uwielbiane przez dorosłych i dzieci herbaty mrożone – orzeźwiające do potęgi, wzbogacone świeżymi bąbelkami. Zachęcamy do letnich eksperymentów, m.in. z syropami Lipton Lemon oraz Lipton Green Tea.
Ważne, aby pamiętać, że w saturatorze można gazować wyłącznie czystą wodę. Wszelkie dodatki – syropy smakowe, sezonowe i egzotyczne owoce czy świeże zioła dodaj dopiero po nasyceniu wody.
Dzięki możliwości samodzielnego kreowania ulubionych napojów, w tym kultowych z portfolio Pepsi, nie tylko dbasz o przyszłość naszej planety rezygnując z jednorazowego plastiku, ale też możesz dopasować intensywność oraz poziom słodkości orzeźwiających propozycji do własnych preferencji. Win-win? SodaStream!
Składniki:
Przygotowanie:
Dekoracja:
Rant szklanki ozdobiony solą, krążki jalapeno i plasterki czerwonej pomarańczy.