Promocja! Dodaj do koszyka 3 wymiany cylindra oraz wybrany syrop – ciesz się wyjątkowym smakiem w prezencie!
Promocja! Dodaj do koszyka 3 wymiany cylindra oraz wybrany syrop – ciesz się wyjątkowym smakiem w prezencie!

Przepis na orzeźwiającą domową lemoniadę arbuzową

Mrożona lemoniada arbuzowa to ożywczy, słodki napój, którego nie musisz dosładzać cukrem. Owoc jest wystarczająco słodki, a przy tym niskokaloryczny i doskonale nawadniający. Gotowy napój jest więc doskonały na upały i nie tylko! Woda gazowana z saturatora SodaStream dodaje mu charakteru i orzeźwiających właściwości. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli!

Woda z bąbelkami jest świetnym dodatkiem do domowych lemoniad. Wspomaga trawienie, zachęca do spożywania większej ilości płynów i doskonale nawadnia. Dzięki saturatorowi SodaStream możesz nabąbelkować dowolną ilość i regulować stopień gazu (od lekkiego do bardzo mocnego). Nie dźwigaj plastikowych butelek i ogranicz ilość odpadów – dla własnej wygody i dla planety!

Jak zrobić gazowaną domową lemoniadę arbuzową?

Arbuz jest jednym z najlepszych owoców na lato – świetnie nawadnia i jest niskokaloryczny, a ponadto słodki. Dlatego jest świetnym składnikiem letnich napojów, takich jak lemoniady.

Składniki:

  • 2 szklanki arbuza pokrojonego w niewielką kostkę

  • Sok z 1 limonki

  • woda gazowana z saturatora SodaStream

  • gałązka świeżej mięty

  • plasterki limonki do podania

  • opcjonalnie: cukier lub syrop cukrowy do smaku (nie jest konieczny)


Przygotowanie:

  1. Pokrój arbuza w niewielką kostkę i włóż go do zamrażarki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  2. Mrożony owoc przełóż do misy blendera (z opcją kruszenia lodu), dodaj sok z limonki. Jeśli arbuz nie jest dla ciebie wystarczająco słodki, dodaj także nieco cukru lub syropu cukrowego.

  3. Zmiksuj arbuza na gęsty sorbet lodowy. Jeśli będzie to trudne, dodaj nieco zimnej wody, co ułatwi blendowanie.

  4. Do wysokich szklanek przełóż mrożony sorbet arbuzowy, tak by zajął mniej więcej połowę każdego naczynia.

  5. Nabąbelkuj wodę w saturatorze SodaStream. Uzupełniaj szklanki wodą gazowaną.


Dekoracja:
Napój podawaj w przeźroczystej szklance lub kieliszku. Ozdób wierzch lemoniady świeżymi listkami mięty oraz plasterkami limonki. Przed pokrojeniem wyparz skórkę cytrusa.


Podanie:
Podawaj w przeźroczystych szklankach, najlepiej takich, jak do whisky.