Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.
Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.

Co to jest aperitif i jak przygotować bezalkoholowe “apéro” we francuskim stylu?

Aperitif wpisał się we francuską tradycję już wiele lat temu, a od pewnego czasu jest chętnie serwowany także w Polsce. Rozluźnia początek przyjęcia, pobudza apetyt i relaksuje towarzystwo przed kolacją. Francuski aperitif – apéro – nie ma surowych zasad i żadnych ograniczeń. To właśnie w nim uwielbiamy, bo pozwala cieszyć się wieczorem bez narzuconego tempa.

Na dobry początek: aperitif. Co to takiego?

Czym jest Aperitif? Według definicji jednego z najpopularniejszych francuskich słowników – Larousse – jest to „najczęściej napój alkoholowy, przyjmowany przed posiłkiem; pobudza apetyt”[1].

Aperitif, zwany we Francji także apéro, słusznie kojarzy się z francuską tradycją. Rozluźniający wstęp do biesiadowania to także element kultury Włochów i Greków, którzy słynęli z całonocnych „sympozjon”[2]. W Polsce również mamy swoją wersję, która nazywa się „czekadełko”.

Głównym zadaniem apéro jest wprowadzenie swobodnej atmosfery na przyjęciu. Z początku pojęciem tym określało się jedynie napój, który miał umilać gościom czas oczekiwania na kolację lub pobudzać kubki smakowe – często był podawany w towarzystwie orzeszków. Teraz jest czymś więcej! Stał się rytuałem, który podbił serca Francuzów. Francuski aperitif z napoju wyewoluował w spontaniczny posiłek spożywany w miłej atmosferze, dając nową koncepcję – aperitifu obiadowego.

Aperitif rozbudzi twój apetyt na wieczór

Aperitif to świetny pomysł na rozpoczęcie każdego przyjęcia – rodzinnego, garden party, wśród przyjaciół i nieznajomych. Wbrew francuskim tradycjom uważamy, że może być bezalkoholowy. Zresztą nawet sami Francuzi coraz częściej na apéro sięgają po mocktaile czy szklankę wody gazowanej z plasterkami cytryny – perrier-tranche[3].

Jak podawać aperitif?

Aperitif ma przygotować do głównego posiłku, napędzić apetyt, rozluźnić atmosferę, ale jednocześnie nie sprawić, że poczujemy się ciężko. Stąd jako apéro najczęściej serwuje się lekkie alkohole lub drinki bezalkoholowe.

Napoje są podawane z oliwkami, orzeszkami lub innymi przekąskami (appetizers) – kiełbaskami, deską serów, chipsami. Kiedy goście będą raczyć się aperitifem, gospodarz będzie mógł swobodnie i bez stresu zająć się przygotowaniem dania głównego, zazwyczaj kolacji.

Dobrze rozplanuj, co podasz jako apéro. Wpłynie to na dalsze tempo i rozwój wieczoru.

Francuski aperitif – przykłady rodem z paryskich uliczek

Aperitif jest obecny wśród Francuzów niemal każdego wieczora. Gdy wybija godzina 19, trudno znaleźć wolne miejsce w przyrestauracyjnych ogródkach. Lokalne punkty gastronomiczne są wypełnione po brzegi biesiadującymi gośćmi.

Nic dziwnego, że w licznych filmach i serialach, takich jak „Emily w Paryżu”, gdzie fabuła jest osadzona we Francji, tak często widzimy wieczorne ujęcia w knajpach. Bohaterowie raczą się lekkimi drinkami w towarzystwie przekąsek – aperitif to dla Francuzów niemal coś świętego.

Na aperitif doskonale nadają się różne wina, zarówno białe, jak i różowe, wermuty, niskoprocentowe drinki, likiery lub mocktaile:

  • Martini Fiero;

  • French Kiss (przepis niżej);

  • likier pastis – anyżowy alkohol często spożywany w Marsylii;

  • la mauresque – pastis połączony z syropem migdałowym;

  • le demi-pêche – piwo połączone z syropem brzoskwiniowym;

  • rosé pêche – różowe wino połączone z syropem brzoskwiniowym;

  • perrier-tranche – woda gazowana z plastrami cytryny;

  • diabolo fraise – lemoniada z syropem truskawkowym

  • passion citron – lemoniada z syropem z marakui.

Niektóre z nich możesz przygotować na bazie wody gazowanej połączonej z syropem smakowym. A jeśli lubisz bąbelki, to z pomocą przychodzi saturator SodaStream ART! Przyrządź w nim musującą bazę pod wiele wyśmienitych napojów – idealnych na aperitif!

Łap pomysły na orzeźwiające drinki i kotajle! >>>

A może digestif? Co to i czym różni się od aperitif?

Aperitif podajemy przed posiłkiem jako wstęp do dobrej zabawy i pobudzenie apetytu. Digestif to z kolei napój serwowany już po spożyciu głównego dania. Tradycyjnie digestif miał pomóc w procesie trawienia. Często bywa podawany wraz z deserem, zamykając całą ucztę.

To swego rodzaju zwieńczenie wieczoru, niekiedy w nieco mocniejszej formie. Jako digestif są serwowane między innymi whisky, mocniejsze wina i drinki, nalewki. We Włoszech przykładowo podaje się grappę, a we Francji – Calvados.

Przepisy na bezalkoholowe apéro – aperitif we francuskim stylu bez procentów, ale z bąbelkami

Aperitif możesz podawać do kolacji w swoim domu, w gronie przyjaciół, a także rodziny – w bezalkoholowym wydaniu. Stworzysz w ten sposób własną tradycję i świetny sposób na zadbanie o odpowiednie nawodnienie siebie i innych domowników.

Sprawdź, dlaczego picie wody jest tak ważne! >>>

Przygotowaliśmy kilka pomysłów na apéro z bąbelkami we francuskim stylu. Jesteśmy pewni, że zagoszczą na stałe w twoim menu.

French Kiss

Składniki:

  • limonka

  • woda gazowana

  • syrop SodaStream Red Berries

  • kilka truskawek

  • łyżeczka cukru trzcinowego

  • kilka kostek lodu

  • mała kiść czerwonej porzeczki lub innych delikatnych owoców do ozdoby

Jak przyrządzić?

Truskawki pokrój i wrzuć do małego naczynia, np. shakera. Skrop intensywnie limonką i mocno zgnieć. Dodaj 2 kostki lodu i mocno potrząsaj shakerem. Możesz też zblendować całość, jeśli twój blender kruszy lód.

W kieliszkach ułóż po kilka kostek lodu i pokrojonych truskawek. W saturatorze SodaStream przygotuj wodę gazowaną i dodaj do niej miarkę syropu SodaStrem Red Berries. Do kieliszków wlej schłodzony mus truskawkowy do 1/3 wysokości i dopełnij do całości napojem z butelki SodaStream. Przystrój kiścią czerwonej porzeczki lub innymi owocami, np. kandyzowaną wiśnią.

Marakuja Orange Spritz

Składniki:

  • 3 pomarańcze

  • kostki lodu

  • woda gazowana

  • syrop SodaStream Passion Fruit

  • mięta

Jak przyrządzić?

Przygotuj wodę gazowaną w saturatorze SodaStream. Następnie dodaj do niej syrop o smaku marakui. Pamiętaj, by najpierw nalać wodę z kranu do butelki, dodać bąbelków, a dopiero potem wlać do niej porcję syropu. Przygotowany napój wstaw do lodówki.

W międzyczasie wyciśnij świeży sok z 2 pomarańczy. Rozdziel go na dwie szklanki. Dodaj pokrojone plastry pomarańczy. Naczynia dopełnij wodą gazowaną z syropem SodaStream Passion Fruit i udekoruj pomarańczą oraz miętą.

Bon apetit! Bonne soirée!

FAQ – wiedza o aperitif w pigułce
Co to aperitif?

Aperitif, nazywany przez Francuzów „apéro”, to napój serwowany przed kolacją, często przygotowany na bazie alkoholu. Ma za zadanie rozluźnić atmosferę, usunąć krępację wśród gości, nasilić apetyt na jedzenie oraz umilić czas oczekiwania na posiłek.

Dlaczego Francuzi tak chętnie sięgają po aperitif?

Serwowanie apéro to już swego rodzaju rytuał we Francji. Służy do zacieśniania więzi, a także relaksowania się po całym dniu pracy. To świetny sposób na spędzanie wieczorów – także w weekendy.

Z czym podawać apéro?

Aperitif jest często podawany z orzeszkami i oliwkami, ale można go serwować z najróżniejszymi przekąskami. Podawaj go ze wszystkim, na co masz ochotę – mogą to być kiełbaski, chipsy, deska serów, owoce, minitarty.

Wyśmienite aperitif – przykłady

Choć utarło się, że apéro to napój alkoholowy, taki jak lekkie wina czy kolorowe drinki… zamiast nich możesz śmiało podawać mocktaile i wodę gazowaną z owocami. Francuzi uwielbiają również pić lemoniady z syropami smakowymi.

Materiały źródłowe:

[1] https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/apéritif/4428

[2] https://pleasespeakeasy.fr/tout-ce-que-vous-avez-toujours-voulu-connaitre-sur-aperitif/

[3] https://uwielbiamfrancje.com/apero-we-francji-czyli-pija-francuzi-pracy/