Ta słodko kwaśna, bezalkoholowa wariacja na temat aperol spritza łączy w sobie cechy idealnego napoju na imprezę lub bankiet – soczysty kolor, orzeźwiający smak i pełnię bąbelków. Dla większego efektu podawaj go koniecznie w kieliszku do aperol spritza.
Korzystając z wody z saturatora SodaStream, możesz samodzielnie dobrać poziom nagazowania napoju do własnych preferencji. Jednocześnie, korzystając z urządzenia do gazowania wody, nie przyczyniasz się do produkcji plastikowych butelek jednorazowych, gdyż bąbelkujesz wodę samodzielnie, a nie przynosisz ją ze sklepu.
Jak zrobić mocktail Mango Orange Spritz?
Przepis inspirowany jest włoskim drinkiem na bazie Aperola i Prosecco. Jednak do naszej wersji nie potrzebujesz alkoholi. Mocktail zrobisz na bazie wody gazowanej z saturatora SodaStream.
Składniki:
Kostki lodu
Mrożone kawałki mango
50 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
50 ml puree z mango
koncentrat do napoju Mango Orange
woda gazowana z saturatora SodaStream
plasterek pomarańczy i świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do kieliszka do aperol spritza wsyp lód w kostkach i garstkę mrożonych kawałków mango.
Dodaj sok z wyciśniętej limonki oraz puree mango. Puree może być gotowe (kupione w sklepie) lub przygotowane poprzez zmielenie mrożonego lub świeżego mango.
Przygotuj za pomocą saturatora SodaStream wodę z bąbelkami. Dobierz stopień gazowania do swoich preferencji.
Dodaj do wody nakrętkę koncentratu Mango Orange i wymieszaj.
Zalej lód i owoce gotowym napojem.
Dekoracja:
By przyozdobić mocktail, wykorzystaj listki świeżej mięty i plasterek pomarańczy. Doda to bezalkoholowemu drinkowi uroku i świeżości. Zieleń mięty będzie ładnie kontrastować z nasyconą pomarańczową barwą napoju.
Podanie:
Podawaj w kieliszkach do spritza.