Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.
Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.

Przepis na lemoniadę gazowaną w różnych wariantach

Najlepszym sposobem na to, by ochłodzić się i orzeźwić w upalny letni dzień, jest łyk domowej gazowanej lemoniady. Nie musisz jednak kupować jej w butelkach, nosić ciężkich zgrzewek i przyczyniać się do zwiększenia ilości plastikowych śmieci. Wystarczy, że użyjesz saturatora SodaStream i samodzielnie nabąbelkujesz wodę. Sprawdź, jak w domowych warunkach zrobić cytrynadę z bąbelkami oraz inne smakowe warianty lemoniady.


Jak gazować wodę w domu? Saturatory SodaStream

Przygotowanie lemoniady gazowanej jest prostsze niż myślisz. Zacznij od nabąbelkowania wody. Saturator SodaStream nada jej charakteru.

Najpierw jednak napełnij butelkę zimną wodą i umieść ją w wyznaczonym miejscu urządzenia. Następnie naciśnij przycisk lub dźwignię (w zależności od modelu saturatora, który posiadasz). Możesz dostosować poziom nagazowania wody do swoich preferencji:

  • 1-3 przyciśnięcia – woda lekko gazowana,

  • 3-4 przyciśnięcia – woda standardowo gazowana,

  • 5 przyciśnięć – woda mocno gazowana.


Lemoniada arbuzowa – przepis

Słodką, ale orzeźwiającą lemoniadę arbuzową wykonasz z:

  • 1,5 kg arbuza

  • 3 cytryn

  • 3 limonek

  • 4-5 łyżek cukru

  • 0,5 litra gazowanej wody

  • kilku listków rozmarynu

  • kostek lodu

Wykrój miąższ z arbuza ze skórek i pozbaw pestek. Zblenduj na gładko i dodaj wyciśnięty sok z cytrusów. Następnie całą pulpę przecedź przez sito lub gazę.

Przelej powstały sok do dzbanka i dodaj posiekane listki rozmarynu. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, możesz wykorzystać świeżą miętę lub melisę. Zasyp wszystko cukrem i dodaj kostki lodu.

Nabąbelkuj wodę w saturatorze SodaStream i przelej ją do naczynia. Potrzebujesz tylko 500 ml, ale butelki SodaStream dobrze trzymają gaz, dlatego resztę wody możesz z powodzeniem wykorzystać później.


Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem – przepis

By zrobić gazowaną lemoniadę ogórkową, będą potrzebne:

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 limonka

  • 1 l wody gazowanej

  • 4-5 łyżki cukru

  • kilka listków świeżej mięty

  • kilka listków świeżej bazylii

  • kruszony lód

Ogórek obierz i pokrój w plastry. Włóż warzywo do dzbanka, zasyp cukrem, posiekaną miętą i bazylią oraz pokruszonym lodem. Następnie wyciśnij sok z całej limonki i przecedź go, by usunąć pestki.

W saturatorze SodaStream nagazuj wodę tak, jak lubisz najbardziej, następnie wlej ją do naczynia i zamieszaj.


Tropikalna lemoniada ananasowa

Do zrobienia gazowanej lemoniady ananasowej potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości ananasa

  • 3 cytryn

  • 3 limonek

  • 5 łyżek cukru

  • łyżki syropu SodaStream Pomarańcza Mango

  • korzenia świeżego imbiru

  • 1 l wody gazowanej

  • lodu w kostkach

  • świeżej mięty do ozdoby

Obierz, pokrój i zblenduj ananasa, a następnie przesącz go przez sitko lub gazę. Wyciśnij również sok z cytrusów i również przecedź go tak, by pozbyć się cząstek miąższu i pestek.

Sok przelej do dzbanka z kostkami lodu. Wkrój do środka kilka cienkich plasterków obranego surowego korzenia imbiru. Następnie wsyp do naczynia cukier oraz dodaj syrop. Dokładnie zamieszaj. Zalej wszystko wodą nagazowaną w saturatorze SodaStream. Podawaj z dekoracją z mięty.


Wypróbuj syropy smakowe SodaStream – idealne do lemoniad i napojów gazowanych >>>


Lemoniada gazowana z kardamonem

Sposobem na urozmaicenie klasycznej lemoniady może być dodanie przypraw. My proponujemy kardamon. Jeśli chcesz, by lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, przyrządź ją w wersji gazowanej. Poniżej lista składników, których będziesz potrzebować:

  • 2 duże lub 3 małe cytryny

  • 1 limonka

  • 5-6 łyżek cukru

  • kilka listków świeżej mięty

  • 4 nasiona kardamonu

  • 1 l wody gazowanej

  • lód

Cytrusy dokładnie umyj i wyparz skórkę. Następnie przekrój owoce na połówki. Pół limonki i pół cytryny pokój w półplasterki i usuń z nich pestki, a następnie włóż na dno dzbanka.

Zasyp owoce w naczyniu cukrem, liśćmi mięty i kostkami lodu. Lód może być lekko pokruszony, by szybciej ochłodzić lemoniadę.

Nasiona kardamonu rozgnieć i wyłuskaj z nich owoce. Następnie podgrzej je na patelni (bez tłuszczu) przez około minutę, by wydobyć pełnię aromatu. Gotowy kardamon umieść w dzbanku.

Wyciśnij sok z reszty cytrusów i pozbądź się z niego zbędnego miąższu oraz pestek (możesz przecisnąć go przez sitko lub gazę). Przelej do naczynia z lodem, owocami i przyprawami.

Zalej wszystko 1 litrem wody gazowanej w saturatorze SodaStream i rozmieszaj mieszadłem do drinków lub długą łyżeczką deserową.

W zależności od dojrzałości owoców napój może być bardziej kwaśny lub słodki. W razie potrzeby dodaj cukru.


Domowa lemoniada malinowa – jak ją zrobić w domu?

By zrobić lemoniadę malinową, potrzebujesz:

  • 2 cytryn

  • 1 limonki

  • 1 l wody gazowanej

  • 2-3 łyżek brązowego cukru

  • kilku świeżych listków mięty

  • 1 szklanki malin

  • kruszonego lodu

Maliny umyj, zdejmij szypułki i zblenduj na gładką masę. Aby pozbyć się pestek, przetrzyj ją przez sito. Następnie wyciśnij sok z półtorej cytryny i połówki limony. Resztę cytrusów wyparz i pokrój w plasterki.

Sok z cytrusów i malin przelej do dzbanka. Dodaj pokrojoną limonkę i cytrynę oraz cukier i siekaną miętę. Pokrusz lód i dodaj go do napoju. Zamiast lodu możesz dać również mrożone maliny. Następnie zalej wszystko wodą gazowaną z saturatora.


Orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem – przepis

Składniki na lemoniadę z rabarbarem to:

  • 500 g rabarbaru

  • 4 łyżki miodu

  • 500 ml wody mocno gazowanej z saturatora SodaStream

  • 250 ml wody niegazowanej

  • 1 cytryna

  • kilka świeżych listków mięty

  • lód w kostkach

Gałązki rabarbaru dokładnie umyj, ale nie obieraj. Po oczyszczeniu pokrój je w plastry i przełóż do garnka. Posłodź miodem i dodaj szklankę wody. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie przecedź powstały syrop przez sito. Odstaw do wystygnięcia.

Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do naczynia z lodem. Odcedź pestki i kawałki miąższu. Posiekaj świeżą miętę i również umieść ją w naczyniu. Obierz nieduży kawałek surowego rabarbaru, pokrój go w plastry i wrzuć do dzbanka dla dekoracji.

Wlej wystudzony syrop rabarbarowy i zalej wszystko gazowaną wodą z saturatora SodaStream.


Masz ochotę na jeszcze więcej orzeźwiających inspiracji? Zajrzyj do naszych przepisów na gazowane drinki z ice tea! >>


Gruszkolada, czyli lemoniada z gruszką i tymiankiem

Do przygotowania gruszkolady potrzebne będą:

  • 4 cytryny

  • 2 gruszki

  • 3-4 łyżki brązowego cukru

  • gałązka świeżego tymianku

  • 250 ml wody niegazowanej

  • 500 ml wody gazowanej

  • kruszony lód

Wyparz cytryny. Z trzech i pół wyciśnij sok i przecedź go przez sitko. Pozostałą połówkę skrój w plasterki i wrzuć do dzbanka na lemoniadę.

Gruszki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Najlepsze będą kawałki o wielkości ok. 1,5-2 cm. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i zalej szklanką wody. Gotuj ok. 5 minut, a następnie odstaw powstały syrop do wystygnięcia.

Zdejmij listki tymianku z gałązki i posiekaj. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, w zamian możesz wykorzystać szałwię lub rozmaryn. Wrzuć je do dzbanka z sokiem z cytryn i dodaj wychłodzony syrop z owocami. Nie przecedzaj.

Skrusz lód blenderem i nabąbelkuj wodę w saturatorze. Dodaj je do lemoniady. Pyszny napój gotowy.