Najlepszym sposobem na to, by ochłodzić się i orzeźwić w upalny letni dzień, jest łyk domowej gazowanej lemoniady. Nie musisz jednak kupować jej w butelkach, nosić ciężkich zgrzewek i przyczyniać się do zwiększenia ilości plastikowych śmieci. Wystarczy, że użyjesz saturatora SodaStream i samodzielnie nabąbelkujesz wodę. Sprawdź, jak w domowych warunkach zrobić cytrynadę z bąbelkami oraz inne smakowe warianty lemoniady.
Jak gazować wodę w domu? Saturatory SodaStream
Przygotowanie lemoniady gazowanej jest prostsze niż myślisz. Zacznij od nabąbelkowania wody. Saturator SodaStream nada jej charakteru.
Najpierw jednak napełnij butelkę zimną wodą i umieść ją w wyznaczonym miejscu urządzenia. Następnie naciśnij przycisk lub dźwignię (w zależności od modelu saturatora, który posiadasz). Możesz dostosować poziom nagazowania wody do swoich preferencji:
1-3 przyciśnięcia – woda lekko gazowana,
3-4 przyciśnięcia – woda standardowo gazowana,
5 przyciśnięć – woda mocno gazowana.
Lemoniada arbuzowa – przepis
Słodką, ale orzeźwiającą lemoniadę arbuzową wykonasz z:
1,5 kg arbuza
3 cytryn
3 limonek
4-5 łyżek cukru
0,5 litra gazowanej wody
kilku listków rozmarynu
kostek lodu
Wykrój miąższ z arbuza ze skórek i pozbaw pestek. Zblenduj na gładko i dodaj wyciśnięty sok z cytrusów. Następnie całą pulpę przecedź przez sito lub gazę.
Przelej powstały sok do dzbanka i dodaj posiekane listki rozmarynu. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, możesz wykorzystać świeżą miętę lub melisę. Zasyp wszystko cukrem i dodaj kostki lodu.
Nabąbelkuj wodę w saturatorze SodaStream i przelej ją do naczynia. Potrzebujesz tylko 500 ml, ale butelki SodaStream dobrze trzymają gaz, dlatego resztę wody możesz z powodzeniem wykorzystać później.
Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem – przepis
By zrobić gazowaną lemoniadę ogórkową, będą potrzebne:
1 ogórek szklarniowy
1 limonka
1 l wody gazowanej
4-5 łyżki cukru
kilka listków świeżej mięty
kilka listków świeżej bazylii
kruszony lód
Ogórek obierz i pokrój w plastry. Włóż warzywo do dzbanka, zasyp cukrem, posiekaną miętą i bazylią oraz pokruszonym lodem. Następnie wyciśnij sok z całej limonki i przecedź go, by usunąć pestki.
W saturatorze SodaStream nagazuj wodę tak, jak lubisz najbardziej, następnie wlej ją do naczynia i zamieszaj.
Tropikalna lemoniada ananasowa
Do zrobienia gazowanej lemoniady ananasowej potrzebujesz:
1 średniej wielkości ananasa
3 cytryn
3 limonek
5 łyżek cukru
korzenia świeżego imbiru
1 l wody gazowanej
lodu w kostkach
świeżej mięty do ozdoby
Obierz, pokrój i zblenduj ananasa, a następnie przesącz go przez sitko lub gazę. Wyciśnij również sok z cytrusów i również przecedź go tak, by pozbyć się cząstek miąższu i pestek.
Sok przelej do dzbanka z kostkami lodu. Wkrój do środka kilka cienkich plasterków obranego surowego korzenia imbiru. Następnie wsyp do naczynia cukier oraz dodaj syrop. Dokładnie zamieszaj. Zalej wszystko wodą nagazowaną w saturatorze SodaStream. Podawaj z dekoracją z mięty.
Wypróbuj syropy smakowe SodaStream – idealne do lemoniad i napojów gazowanych >>>
Lemoniada gazowana z kardamonem
Sposobem na urozmaicenie klasycznej lemoniady może być dodanie przypraw. My proponujemy kardamon. Jeśli chcesz, by lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, przyrządź ją w wersji gazowanej. Poniżej lista składników, których będziesz potrzebować:
2 duże lub 3 małe cytryny
1 limonka
5-6 łyżek cukru
kilka listków świeżej mięty
4 nasiona kardamonu
1 l wody gazowanej
lód
Cytrusy dokładnie umyj i wyparz skórkę. Następnie przekrój owoce na połówki. Pół limonki i pół cytryny pokój w półplasterki i usuń z nich pestki, a następnie włóż na dno dzbanka.
Zasyp owoce w naczyniu cukrem, liśćmi mięty i kostkami lodu. Lód może być lekko pokruszony, by szybciej ochłodzić lemoniadę.
Nasiona kardamonu rozgnieć i wyłuskaj z nich owoce. Następnie podgrzej je na patelni (bez tłuszczu) przez około minutę, by wydobyć pełnię aromatu. Gotowy kardamon umieść w dzbanku.
Wyciśnij sok z reszty cytrusów i pozbądź się z niego zbędnego miąższu oraz pestek (możesz przecisnąć go przez sitko lub gazę). Przelej do naczynia z lodem, owocami i przyprawami.
Zalej wszystko 1 litrem wody gazowanej w saturatorze SodaStream i rozmieszaj mieszadłem do drinków lub długą łyżeczką deserową.
W zależności od dojrzałości owoców napój może być bardziej kwaśny lub słodki. W razie potrzeby dodaj cukru.
Domowa lemoniada malinowa – jak ją zrobić w domu?
By zrobić lemoniadę malinową, potrzebujesz:
2 cytryn
1 limonki
1 l wody gazowanej
2-3 łyżek brązowego cukru
kilku świeżych listków mięty
1 szklanki malin
kruszonego lodu
Maliny umyj, zdejmij szypułki i zblenduj na gładką masę. Aby pozbyć się pestek, przetrzyj ją przez sito. Następnie wyciśnij sok z półtorej cytryny i połówki limony. Resztę cytrusów wyparz i pokrój w plasterki.
Sok z cytrusów i malin przelej do dzbanka. Dodaj pokrojoną limonkę i cytrynę oraz cukier i siekaną miętę. Pokrusz lód i dodaj go do napoju. Zamiast lodu możesz dać również mrożone maliny. Następnie zalej wszystko wodą gazowaną z saturatora.
Orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem – przepis
Składniki na lemoniadę z rabarbarem to:
500 g rabarbaru
4 łyżki miodu
500 ml wody mocno gazowanej z saturatora SodaStream
250 ml wody niegazowanej
1 cytryna
kilka świeżych listków mięty
lód w kostkach
Gałązki rabarbaru dokładnie umyj, ale nie obieraj. Po oczyszczeniu pokrój je w plastry i przełóż do garnka. Posłodź miodem i dodaj szklankę wody. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie przecedź powstały syrop przez sito. Odstaw do wystygnięcia.
Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do naczynia z lodem. Odcedź pestki i kawałki miąższu. Posiekaj świeżą miętę i również umieść ją w naczyniu. Obierz nieduży kawałek surowego rabarbaru, pokrój go w plastry i wrzuć do dzbanka dla dekoracji.
Wlej wystudzony syrop rabarbarowy i zalej wszystko gazowaną wodą z saturatora SodaStream.
Gruszkolada, czyli lemoniada z gruszką i tymiankiem
Do przygotowania gruszkolady potrzebne będą:
4 cytryny
2 gruszki
3-4 łyżki brązowego cukru
gałązka świeżego tymianku
250 ml wody niegazowanej
500 ml wody gazowanej
kruszony lód
Wyparz cytryny. Z trzech i pół wyciśnij sok i przecedź go przez sitko. Pozostałą połówkę skrój w plasterki i wrzuć do dzbanka na lemoniadę.
Gruszki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Najlepsze będą kawałki o wielkości ok. 1,5-2 cm. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i zalej szklanką wody. Gotuj ok. 5 minut, a następnie odstaw powstały syrop do wystygnięcia.
Zdejmij listki tymianku z gałązki i posiekaj. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, w zamian możesz wykorzystać szałwię lub rozmaryn. Wrzuć je do dzbanka z sokiem z cytryn i dodaj wychłodzony syrop z owocami. Nie przecedzaj.
Skrusz lód blenderem i nabąbelkuj wodę w saturatorze. Dodaj je do lemoniady. Pyszny napój gotowy.