Promocja! Dodaj do koszyka 3 wymiany cylindra oraz wybrany syrop – ciesz się wyjątkowym smakiem w prezencie!
Promocja! Dodaj do koszyka 3 wymiany cylindra oraz wybrany syrop – ciesz się wyjątkowym smakiem w prezencie!

Przepis na lemoniadę gazowaną w różnych wariantach

Najlepszym sposobem na to, by ochłodzić się i orzeźwić w upalny letni dzień, jest łyk domowej gazowanej lemoniady. Nie musisz jednak kupować jej w butelkach, nosić ciężkich zgrzewek i przyczyniać się do zwiększenia ilości plastikowych śmieci. Wystarczy, że użyjesz saturatora SodaStream i samodzielnie nabąbelkujesz wodę. Sprawdź, jak w domowych warunkach zrobić cytrynadę z bąbelkami oraz inne smakowe warianty lemoniady.


Jak gazować wodę w domu? Saturatory SodaStream

Przygotowanie lemoniady gazowanej jest prostsze niż myślisz. Zacznij od nabąbelkowania wody. Saturator SodaStream nada jej charakteru.

Najpierw jednak napełnij butelkę zimną wodą i umieść ją w wyznaczonym miejscu urządzenia. Następnie naciśnij przycisk lub dźwignię (w zależności od modelu saturatora, który posiadasz). Możesz dostosować poziom nagazowania wody do swoich preferencji:

  • 1-3 przyciśnięcia – woda lekko gazowana,

  • 3-4 przyciśnięcia – woda standardowo gazowana,

  • 5 przyciśnięć – woda mocno gazowana.


Lemoniada arbuzowa – przepis

Słodką, ale orzeźwiającą lemoniadę arbuzową wykonasz z:

  • 1,5 kg arbuza

  • 3 cytryn

  • 3 limonek

  • 4-5 łyżek cukru

  • 0,5 litra gazowanej wody

  • kilku listków rozmarynu

  • kostek lodu

Wykrój miąższ z arbuza ze skórek i pozbaw pestek. Zblenduj na gładko i dodaj wyciśnięty sok z cytrusów. Następnie całą pulpę przecedź przez sito lub gazę.

Przelej powstały sok do dzbanka i dodaj posiekane listki rozmarynu. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, możesz wykorzystać świeżą miętę lub melisę. Zasyp wszystko cukrem i dodaj kostki lodu.

Nabąbelkuj wodę w saturatorze SodaStream i przelej ją do naczynia. Potrzebujesz tylko 500 ml, ale butelki SodaStream dobrze trzymają gaz, dlatego resztę wody możesz z powodzeniem wykorzystać później.


Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem – przepis

By zrobić gazowaną lemoniadę ogórkową, będą potrzebne:

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 limonka

  • 1 l wody gazowanej

  • 4-5 łyżki cukru

  • kilka listków świeżej mięty

  • kilka listków świeżej bazylii

  • kruszony lód

Ogórek obierz i pokrój w plastry. Włóż warzywo do dzbanka, zasyp cukrem, posiekaną miętą i bazylią oraz pokruszonym lodem. Następnie wyciśnij sok z całej limonki i przecedź go, by usunąć pestki.

W saturatorze SodaStream nagazuj wodę tak, jak lubisz najbardziej, następnie wlej ją do naczynia i zamieszaj.


Tropikalna lemoniada ananasowa

Do zrobienia gazowanej lemoniady ananasowej potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości ananasa

  • 3 cytryn

  • 3 limonek

  • 5 łyżek cukru

  • łyżki syropu SodaStream Pomarańcza Mango

  • korzenia świeżego imbiru

  • 1 l wody gazowanej

  • lodu w kostkach

  • świeżej mięty do ozdoby

Obierz, pokrój i zblenduj ananasa, a następnie przesącz go przez sitko lub gazę. Wyciśnij również sok z cytrusów i również przecedź go tak, by pozbyć się cząstek miąższu i pestek.

Sok przelej do dzbanka z kostkami lodu. Wkrój do środka kilka cienkich plasterków obranego surowego korzenia imbiru. Następnie wsyp do naczynia cukier oraz dodaj syrop. Dokładnie zamieszaj. Zalej wszystko wodą nagazowaną w saturatorze SodaStream. Podawaj z dekoracją z mięty.


Wypróbuj syropy smakowe SodaStream – idealne do lemoniad i napojów gazowanych >>>


Lemoniada gazowana z kardamonem

Sposobem na urozmaicenie klasycznej lemoniady może być dodanie przypraw. My proponujemy kardamon. Jeśli chcesz, by lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, przyrządź ją w wersji gazowanej. Poniżej lista składników, których będziesz potrzebować:

  • 2 duże lub 3 małe cytryny

  • 1 limonka

  • 5-6 łyżek cukru

  • kilka listków świeżej mięty

  • 4 nasiona kardamonu

  • 1 l wody gazowanej

  • lód

Cytrusy dokładnie umyj i wyparz skórkę. Następnie przekrój owoce na połówki. Pół limonki i pół cytryny pokój w półplasterki i usuń z nich pestki, a następnie włóż na dno dzbanka.

Zasyp owoce w naczyniu cukrem, liśćmi mięty i kostkami lodu. Lód może być lekko pokruszony, by szybciej ochłodzić lemoniadę.

Nasiona kardamonu rozgnieć i wyłuskaj z nich owoce. Następnie podgrzej je na patelni (bez tłuszczu) przez około minutę, by wydobyć pełnię aromatu. Gotowy kardamon umieść w dzbanku.

Wyciśnij sok z reszty cytrusów i pozbądź się z niego zbędnego miąższu oraz pestek (możesz przecisnąć go przez sitko lub gazę). Przelej do naczynia z lodem, owocami i przyprawami.

Zalej wszystko 1 litrem wody gazowanej w saturatorze SodaStream i rozmieszaj mieszadłem do drinków lub długą łyżeczką deserową.

W zależności od dojrzałości owoców napój może być bardziej kwaśny lub słodki. W razie potrzeby dodaj cukru.


Domowa lemoniada malinowa – jak ją zrobić w domu?

By zrobić lemoniadę malinową, potrzebujesz:

  • 2 cytryn

  • 1 limonki

  • 1 l wody gazowanej

  • 2-3 łyżek brązowego cukru

  • kilku świeżych listków mięty

  • 1 szklanki malin

  • kruszonego lodu

Maliny umyj, zdejmij szypułki i zblenduj na gładką masę. Aby pozbyć się pestek, przetrzyj ją przez sito. Następnie wyciśnij sok z półtorej cytryny i połówki limony. Resztę cytrusów wyparz i pokrój w plasterki.

Sok z cytrusów i malin przelej do dzbanka. Dodaj pokrojoną limonkę i cytrynę oraz cukier i siekaną miętę. Pokrusz lód i dodaj go do napoju. Zamiast lodu możesz dać również mrożone maliny. Następnie zalej wszystko wodą gazowaną z saturatora.


Orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem – przepis

Składniki na lemoniadę z rabarbarem to:

  • 500 g rabarbaru

  • 4 łyżki miodu

  • 500 ml wody mocno gazowanej z saturatora SodaStream

  • 250 ml wody niegazowanej

  • 1 cytryna

  • kilka świeżych listków mięty

  • lód w kostkach

Gałązki rabarbaru dokładnie umyj, ale nie obieraj. Po oczyszczeniu pokrój je w plastry i przełóż do garnka. Posłodź miodem i dodaj szklankę wody. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie przecedź powstały syrop przez sito. Odstaw do wystygnięcia.

Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do naczynia z lodem. Odcedź pestki i kawałki miąższu. Posiekaj świeżą miętę i również umieść ją w naczyniu. Obierz nieduży kawałek surowego rabarbaru, pokrój go w plastry i wrzuć do dzbanka dla dekoracji.

Wlej wystudzony syrop rabarbarowy i zalej wszystko gazowaną wodą z saturatora SodaStream.


Masz ochotę na jeszcze więcej orzeźwiających inspiracji? Zajrzyj do naszych przepisów na gazowane drinki z ice tea! >>


Gruszkolada, czyli lemoniada z gruszką i tymiankiem

Do przygotowania gruszkolady potrzebne będą:

  • 4 cytryny

  • 2 gruszki

  • 3-4 łyżki brązowego cukru

  • gałązka świeżego tymianku

  • 250 ml wody niegazowanej

  • 500 ml wody gazowanej

  • kruszony lód

Wyparz cytryny. Z trzech i pół wyciśnij sok i przecedź go przez sitko. Pozostałą połówkę skrój w plasterki i wrzuć do dzbanka na lemoniadę.

Gruszki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Najlepsze będą kawałki o wielkości ok. 1,5-2 cm. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i zalej szklanką wody. Gotuj ok. 5 minut, a następnie odstaw powstały syrop do wystygnięcia.

Zdejmij listki tymianku z gałązki i posiekaj. Jeśli nie przepadasz za tym ziołem, w zamian możesz wykorzystać szałwię lub rozmaryn. Wrzuć je do dzbanka z sokiem z cytryn i dodaj wychłodzony syrop z owocami. Nie przecedzaj.

Skrusz lód blenderem i nabąbelkuj wodę w saturatorze. Dodaj je do lemoniady. Pyszny napój gotowy.