Espresso romano, czyli kawa z cytryną, stało się bardzo popularnym napojem kawowym w Polsce. Jeśli już ci się znudziło, wypróbuj naszą wariację na jego temat – pyszną kawę mrożoną z grapefruitem. Energia i orzeźwienie gwarantowane!
Przepis jest bardzo prosty, szczególnie jeśli masz w domu saturator do wody gazowanej SodaStream. Pozwoli on dodać bąbelków do dowolnej ilości wody i przygotować grapefruitowe espresso, kiedy tylko masz ochotę. Nie musisz kupować wody w plastikowych butelkach i przestaniesz generować dużą ilość plastikowych odpadów.
Jak zrobić mrożone espresso z grapefruitem?
Espresso z grapefruitem przypomina w smaku znane i lubiane tonic espresso oraz espresso romano (z plasterkiem cytryny). Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a zastrzyk energii, który daje, jest długotrwały!
Składniki:
Garść kostek lodu
1 małe espresso
Plasterek grapefruita
Woda gazowana z saturatora SodaStream
Koncentrat grapefruitowy SodaStream
Suszone płatki bławatka lub innego kwiatu jadalnego dla ozdoby (opcjonalne).
Przygotowanie:
Nalej wody do butelki do SodaStream i wstaw ją do lodówki.
Zaparz małe espresso z pomocą ekspresu do kawy i odstaw do wystudzenia.
Wyparz skórkę grapefruita i odetnij plasterek. Wrzuć go wraz z kostkami lodu do szklanki.
Nabąbelkuj zimną wodę za pomocą saturatora. Do wody gazowanej dodaj nakrętkę koncentratu grapefruitowego i wymieszaj.
Wlej kawę do szklanki z lodem i plasterkiem cytrusa. Zalej całość napojem z syropem grapefruitowym.
Dekoracja:
Napój możesz udekorować suszonymi płatkami bławatka, których błękitny kolor będzie ładnie kontrastował z pomarańczową barwą napoju. Możesz też stworzyć dekoracje ze skórki grapefruitowej lub posypać wierzch kawy tartą skórką z tego cytrusa.