MOC BĄBELKÓW w Twoich rękach! Wymień cylinder CO2 SodaStream® online – szybko, bezpiecznie, wygodnie. Dowiedz się więcej!
MOC BĄBELKÓW w Twoich rękach! Wymień cylinder CO2 SodaStream® online – szybko, bezpiecznie, wygodnie. Dowiedz się więcej!

Kawa mrożona z grapefruitem – wariacja na temat espresso romano

Espresso romano, czyli kawa z cytryną, stało się bardzo popularnym napojem kawowym w Polsce. Jeśli już ci się znudziło, wypróbuj naszą wariację na jego temat – pyszną kawę mrożoną z grapefruitem. Energia i orzeźwienie gwarantowane!

Przepis jest bardzo prosty, szczególnie jeśli masz w domu saturator do wody gazowanej SodaStream. Pozwoli on dodać bąbelków do dowolnej ilości wody i przygotować grapefruitowe espresso, kiedy tylko masz ochotę. Nie musisz kupować wody w plastikowych butelkach i przestaniesz generować dużą ilość plastikowych odpadów.

Jak zrobić mrożone espresso z grapefruitem?

Espresso z grapefruitem przypomina w smaku znane i lubiane tonic espresso oraz espresso romano (z plasterkiem cytryny). Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a zastrzyk energii, który daje, jest długotrwały!

Składniki:

  • Garść kostek lodu

  • 1 małe espresso

  • Plasterek grapefruita

  • Woda gazowana z saturatora SodaStream

  • Koncentrat grapefruitowy SodaStream

  • Suszone płatki bławatka lub innego kwiatu jadalnego dla ozdoby (opcjonalne).


Przygotowanie:

  1. Nalej wody do butelki do SodaStream i wstaw ją do lodówki.

  2. Zaparz małe espresso z pomocą ekspresu do kawy i odstaw do wystudzenia.

  3. Wyparz skórkę grapefruita i odetnij plasterek. Wrzuć go wraz z kostkami lodu do szklanki.

  4. Nabąbelkuj zimną wodę za pomocą saturatora. Do wody gazowanej dodaj nakrętkę koncentratu grapefruitowego i wymieszaj.

  5. Wlej kawę do szklanki z lodem i plasterkiem cytrusa. Zalej całość napojem z syropem grapefruitowym.


Dekoracja:
Napój możesz udekorować suszonymi płatkami bławatka, których błękitny kolor będzie ładnie kontrastował z pomarańczową barwą napoju. Możesz też stworzyć dekoracje ze skórki grapefruitowej lub posypać wierzch kawy tartą skórką z tego cytrusa.