Koktajl z limonką i imbirem, przepis na „Leniwe lato”
Mięta, imbir, limonka, jeżyny i woda gazowana – ten koktajl możesz zrobić z zamkniętymi oczami. A jego smak zachwyci Twoich gości!
SKŁADNIKI
- 3 jeżyny garść mięty
- 25ml syropu imbirowego
- 15m soku z limonki
- Woda gazowana SodaStream
PRZYGOTOWANIE
W shakerze umieść wszystkie składniki, poza wodą, dodaj odrobinę lodu i energicznie wstrząśnij. Przecedź całość dwa razy przez drobne sito i przelej do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Uzupełnij wodą gazowaną SodaStream, lekko wymieszaj i podawaj.
Syrop imbirowy:
Wymieszaj równe części soku imbirowego (przygotowanego w wyciskarce lub sokowirówce) i cukier puder, aż do rozpuszczenia cukru.
DEKORACJA
kandyzowany imbir i jeżyna na patyczku do szaszłyków, gałązka mięty
Wersja dla dorosłych - dodaj 45 ml Mezcalu
PODANIE
Szklanka typu highball
