Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.
Zamówienia do 22.12 wyślemy przed Świętami. Po tej dacie zamówienia będą realizowane od 02.01.2025r.

Aperol, gazowana lemoniada i inne orzeźwiające drinki na garden party

Piękna, letnia pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Pikniki, garden party czy grille w doborowym towarzystwie nie mogą obyć się bez dopracowanego, pełnego przysmaków menu i orzeźwiających napojów. Sprawdź, jak połączyć sezonowe przekąski na letnie przyjęcia z oryginalnymi drinkami i koktajlami na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream! 

Aperol Spritz i jego orzeźwiające wariacje idealne na garden party 

Aperol od lat nie wychodzi z mody. Pochodzący z Włoch aperitif, podobnie jak pizza czy pasty, stał się kultowy na całym świecie. Wytwarzany od 1919 roku, według oryginalnej receptury, zachwyca do dziś, a na każdym rynku, na którym się pojawia, notuje wzrosty sprzedaży. Na czym polega jego fenomen? 

Aperol słynie z charakterystycznego, słodko-gorzkiego smaku oraz intensywnie pomarańczowej barwy, którą zawdzięcza wyciągowi z gorzkiej pomarańczy, kilkunastu ziół oraz rabarbaru. Jego twórcami są bracia Luigi i Sivio Barbieri, a największą popularność zdobył po zakończeniu II Wojny Światowej, kiedy jego twórcy otrzymali w spadku po ojcu wytwórnię likierów. Jego siła polega na połączeniu przeciwieństw. Z jednej strony ma wyjątkowy, niepodrabialny smak i pije się go solo, jako likier w przeznaczonych do tego kieliszkach. Z drugiej, jest zaskakująco uniwersalny – stanowi świetną bazę do licznych drinków i koktajli, z których najbardziej popularnym i uwielbianym jest Aperol Spritz. To właśnie ta propozycja, serwowana w towarzystwie musującego Prosecco i wody gazowanej, rozsławiła włoski alkohol na cały świat. 

Kultowy drink rodem ze słonecznej Italii doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach na świeżym powietrzu – garden party, piknikach czy grillach. Jest łatwy w przygotowaniu. Jeśli leży ci na sercu kondycja środowiska naturalnego oraz przyszłość planety, wodę gazowaną do napoju możesz wykreować samodzielnie w saturatorze SodaStream. Bez obciążania natury jednorazowym plastikiem i w butelkach wielokrotnego użytku  z Tritanu, wolnego od szkodliwego BPA[1]. Są one dodatkowo wygodną i praktyczną opcją na wynos, więc idealnie sprawdzą się w warunkach letniego świętowania.

Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować doskonały Aperol Spritz! 

Przepis na klasyczny Aperol Spritz 

Składniki:

  • 60 ml Aperolu

  • 90 ml Prosecco

  • 30 ml schłodzonej wody gazowanej SodaStream

  • przekrojony w pół plasterek pomarańczy

  • kilka kostek lodu lub lód kruszony

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego kieliszka (np. do wina) wrzuć kilka kostek lodu.

  2. Dodaj Prosecco i Aperol.

  3. W swoim saturatorze nagazuj wcześniej schłodzoną wodę według instrukcji.

  4. Serwuj ozdobiony świeżymi plastrami pomarańczy.  

Przepis na sezonowy Aperol Spritz 

Tradycyjny Aperol Spritz to tylko jedna z wielu propozycji, którą można zaserwować gościom. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Ten aperitif świetnie łączy się z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, poziomkami, jagodami, agrestem, porzeczkami czy jeżynami. Wystarczy wycisnąć z nich sok i na tej bazie budować letnie, owocowe i orzeźwiające wariacje – idealne na upalne dni! 

Składniki

  • 40 ml Aperolu

  • 40 ml wódki smakowej (najlepiej dopasować ją do owoców, z których korzystasz)

  • 100-150 ml soku owocowego

  • 80 ml wody gazowanej SodaStream

  • kilka kostek lodu

  • liście świeżej mięty, melisy lub bazylii do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. W shakerze połącz wszystkie składniki poza wodą gazowaną, lodem i dekoracją.

  2. Mocno wstrząśnij i przelej do wysokiej szklanki z kostkami lodu.

  3. Udekoruj świeżymi ziołami lub sezonowymi owocowymi. 

Bąbelkowa porada:

Sok z sezonowych owoców możesz przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (wtedy zachowają większość wartości odżywczych), sokowirówce, blenderze lub mikserze. Jeśli w warunkach działkowych nie masz pod ręką żadnego sprzętu, miękkie owoce możesz rozgnieść, np. widelcem.

Do jakich dań i przekąsek serwować Aperol? 

Jako aperitif Aperol Spritz podaje się zwyczajowo na początku posiłku, dlatego świetnie komponuje się ze wszystkimi przystawkami. Jednak w upalne dni, kiedy unikamy mocniejszych alkoholi, może nam towarzyszyć przez cały posiłek. Z uwagi na jego gorzko-słodkawy charakter pobudza apetyt i podbija smak serwowanych przysmaków.

Włoskie pochodzenie Aperolu sprawia, że najlepiej komponuje się z daniami z tego regionu świata. Dlatego warto serwować go do:

  • wszelkich antipasti – dobrych serów, dojrzewających wędlin (w tym prosciutto crudo), oliwek, suszonych pomidorów, marynowanych karczochów czy kaparów,

  • ulubionych sałatek – zarówno tych ze świeżych warzyw z dressingiem na bazie oliwy z oliwek lub świetnych polskich olejów tłoczonych na zimno (np. lnianego), jak i kultowej sałatki Cezar – idealnej na garden party, ponieważ sałatę rzymską, dodatki i sos na bazie anchois można przygotować wcześniej, a pierś kurczaka i grzanki grillować na bieżąco oraz podać na gorąco. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy!

  • ryb i owoców morza – grillowanych w całości pstrągów z masełkiem czosnkowym i świeżym koprem w środku lub śródziemnomorskich dorad z dodatkiem ziół, łososia, np. w słodkiej marynacie teriyaki czy grillowanych krewetek, kalmarów, przegrzebków albo ośmiornicy, muśniętych aromatem czosnku i cytrusów,

  • włoskich past – od tych wege, jak spaghetti marinara na świeżych pomidorach czy caccio e peppe, poprzez dowolne kompozycje z frutti di mare lub ulubionym mięsem, po kremową carbonarę na większy apetyt,

  • grillowanych, sezonowych warzyw – papryk, cukinii, bakłażanów czy soczystych pomidorów oprószonych np. bazylią i oregano. 

Orzeźwienie do potęgi – gazowana lemoniada i jej owocowe modyfikacje 

Trudno wyobrazić sobie napój, który skuteczniej i przyjemniej gasi pragnienie w upalne dni niż dobra lemoniada. Pełna orzeźwienia i balansu kwaskowych, cytrusowych nut z odrobiną słodyczy jest obowiązkową pozycją na wszystkich przyjęciach na świeżym powietrzu – szczególnie kinder balach!

Aby zapewnić najmłodszym smakoszom dawkę orzeźwienia, nawodnienia i koktajl witamin, dzięki wykorzystaniu owoców cytrusowych[2], warto pamiętać o tej prostej w przygotowaniu propozycji oraz jej dowolnych modyfikacjach. Wystarczy baza z sezonowych owoców lub dodatek świeżych ziół, żeby sprytnie przemycić dzieciom – jak i dorosłym – pełne wartości odżywczych odświeżenie.

Sprawdź >> Trzy sposoby na orzeźwiającą lemoniadę na bazie wody gazowanej SodaStream! 

Przepis na lawendową lemoniadę 

Składniki:

  • 200 ml domowego syropu lawendowego

  • 200 ml świeżego soku z cytryny

  • 600 ml wody gazowanej SodaStream

  • plastry cytryny do dekoracji 

Przygotowanie:

Syrop lawendowy:

  • 100 g suszonych kwiatów lawendy

  • 400 g cukru

  • 500 ml wody 

  1. W rondelku doprowadź wodę z lawendą do wrzenia.

  2. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

  3. Odstaw do wystudzenia na ok. godzinę, odcedź i wstaw do lodówki.

  4. Przelej wszystkie składniki do dzbanka i podawaj schłodzone, udekorowane plasterkami cytryny.

Szprycer, Margarita, gazowana Ice Tea oraz inne ciekawe drinki i bezalkoholowe koktajle na przyjęcie w ogrodzie 

Na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream możesz przygotować nieskończoną ilość chłodzących propozycji – w tym klasyki z dodatkiem alkoholu, takie jak szprycer, łączący białe wytrawne wino w proporcji 1:1 z wodą gazowaną czy odświeżającą meksykańską margaritę lub uwielbiane przez dorosłych i dzieci herbaty mrożone – orzeźwiające do potęgi, wzbogacone świeżymi bąbelkami. Zachęcamy do letnich eksperymentów, m.in. z syropami Lipton Lemon oraz Lipton Green Tea

Ważne, aby pamiętać, że w saturatorze można gazować wyłącznie czystą wodę. Wszelkie dodatki – syropy smakowe, sezonowe i egzotyczne owoce czy świeże zioła dodaj dopiero po nasyceniu wody. 

Dzięki możliwości samodzielnego kreowania ulubionych napojów, w tym kultowych z portfolio Pepsi, nie tylko dbasz o przyszłość naszej planety rezygnując z jednorazowego plastiku, ale też możesz dopasować intensywność oraz poziom słodkości orzeźwiających propozycji do własnych preferencji. Win-win? SodaStream! 

Przepis na dymną margaritę 

Składniki:

  • 40 ml Tequili

  • 25 ml likieru z gorzkich pomarańczy

  • 15 ml soku z czerwonej pomarańczy

  • 15 ml soku z limonki

  • woda gazowana SodaStream 

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) do shakera.

  2. Napełnij lodem i energicznie wstrząśnij.

  3. Przetrzyj dwa razy przez drobne sito i przelej do szklanki wypełnionej lodem.

  4. Uzupełnij wedle uznania wodą gazowaną SodaStream. 

Dekoracja:

Rant szklanki ozdobiony solą, krążki jalapeno i plasterki czerwonej pomarańczy.

Źródła:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613003038

[2] https://dietetycy.org.pl/dlaczego-warto-jesc-owoce-cytrusowe/