Piękna, letnia pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Pikniki, garden party czy grille w doborowym towarzystwie nie mogą obyć się bez dopracowanego, pełnego przysmaków menu i orzeźwiających napojów. Sprawdź, jak połączyć sezonowe przekąski na letnie przyjęcia z oryginalnymi drinkami i koktajlami na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream!
Aperol Spritz i jego orzeźwiające wariacje idealne na garden party
Aperol od lat nie wychodzi z mody. Pochodzący z Włoch aperitif, podobnie jak pizza czy pasty, stał się kultowy na całym świecie. Wytwarzany od 1919 roku, według oryginalnej receptury, zachwyca do dziś, a na każdym rynku, na którym się pojawia, notuje wzrosty sprzedaży. Na czym polega jego fenomen?
Aperol słynie z charakterystycznego, słodko-gorzkiego smaku oraz intensywnie pomarańczowej barwy, którą zawdzięcza wyciągowi z gorzkiej pomarańczy, kilkunastu ziół oraz rabarbaru. Jego twórcami są bracia Luigi i Sivio Barbieri, a największą popularność zdobył po zakończeniu II Wojny Światowej, kiedy jego twórcy otrzymali w spadku po ojcu wytwórnię likierów. Jego siła polega na połączeniu przeciwieństw. Z jednej strony ma wyjątkowy, niepodrabialny smak i pije się go solo, jako likier w przeznaczonych do tego kieliszkach. Z drugiej, jest zaskakująco uniwersalny – stanowi świetną bazę do licznych drinków i koktajli, z których najbardziej popularnym i uwielbianym jest Aperol Spritz. To właśnie ta propozycja, serwowana w towarzystwie musującego Prosecco i wody gazowanej, rozsławiła włoski alkohol na cały świat.
Kultowy drink rodem ze słonecznej Italii doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach na świeżym powietrzu – garden party, piknikach czy grillach. Jest łatwy w przygotowaniu. Jeśli leży ci na sercu kondycja środowiska naturalnego oraz przyszłość planety, wodę gazowaną do napoju możesz wykreować samodzielnie w saturatorze SodaStream. Bez obciążania natury jednorazowym plastikiem i w butelkach wielokrotnego użytku z Tritanu, wolnego od szkodliwego BPA[1]. Są one dodatkowo wygodną i praktyczną opcją na wynos, więc idealnie sprawdzą się w warunkach letniego świętowania.
Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować doskonały Aperol Spritz!
Przepis na klasyczny Aperol Spritz
Składniki:
60 ml Aperolu
90 ml Prosecco
30 ml schłodzonej wody gazowanej SodaStream
przekrojony w pół plasterek pomarańczy
kilka kostek lodu lub lód kruszony
Przygotowanie:
Do wysokiego kieliszka (np. do wina) wrzuć kilka kostek lodu.
Dodaj Prosecco i Aperol.
W swoim saturatorze nagazuj wcześniej schłodzoną wodę według instrukcji.
Serwuj ozdobiony świeżymi plastrami pomarańczy.
Przepis na sezonowy Aperol Spritz
Tradycyjny Aperol Spritz to tylko jedna z wielu propozycji, którą można zaserwować gościom. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Ten aperitif świetnie łączy się z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, poziomkami, jagodami, agrestem, porzeczkami czy jeżynami. Wystarczy wycisnąć z nich sok i na tej bazie budować letnie, owocowe i orzeźwiające wariacje – idealne na upalne dni!
Składniki
40 ml Aperolu
40 ml wódki smakowej (najlepiej dopasować ją do owoców, z których korzystasz)
100-150 ml soku owocowego
80 ml wody gazowanej SodaStream
kilka kostek lodu
liście świeżej mięty, melisy lub bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
W shakerze połącz wszystkie składniki poza wodą gazowaną, lodem i dekoracją.
Mocno wstrząśnij i przelej do wysokiej szklanki z kostkami lodu.
Udekoruj świeżymi ziołami lub sezonowymi owocowymi.
Bąbelkowa porada:
Sok z sezonowych owoców możesz przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (wtedy zachowają większość wartości odżywczych), sokowirówce, blenderze lub mikserze. Jeśli w warunkach działkowych nie masz pod ręką żadnego sprzętu, miękkie owoce możesz rozgnieść, np. widelcem.
Do jakich dań i przekąsek serwować Aperol?
Jako aperitif Aperol Spritz podaje się zwyczajowo na początku posiłku, dlatego świetnie komponuje się ze wszystkimi przystawkami. Jednak w upalne dni, kiedy unikamy mocniejszych alkoholi, może nam towarzyszyć przez cały posiłek. Z uwagi na jego gorzko-słodkawy charakter pobudza apetyt i podbija smak serwowanych przysmaków.
Włoskie pochodzenie Aperolu sprawia, że najlepiej komponuje się z daniami z tego regionu świata. Dlatego warto serwować go do:
wszelkich antipasti – dobrych serów, dojrzewających wędlin (w tym prosciutto crudo), oliwek, suszonych pomidorów, marynowanych karczochów czy kaparów,
ulubionych sałatek – zarówno tych ze świeżych warzyw z dressingiem na bazie oliwy z oliwek lub świetnych polskich olejów tłoczonych na zimno (np. lnianego), jak i kultowej sałatki Cezar – idealnej na garden party, ponieważ sałatę rzymską, dodatki i sos na bazie anchois można przygotować wcześniej, a pierś kurczaka i grzanki grillować na bieżąco oraz podać na gorąco. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy!
ryb i owoców morza – grillowanych w całości pstrągów z masełkiem czosnkowym i świeżym koprem w środku lub śródziemnomorskich dorad z dodatkiem ziół, łososia, np. w słodkiej marynacie teriyaki czy grillowanych krewetek, kalmarów, przegrzebków albo ośmiornicy, muśniętych aromatem czosnku i cytrusów,
włoskich past – od tych wege, jak spaghetti marinara na świeżych pomidorach czy caccio e peppe, poprzez dowolne kompozycje z frutti di mare lub ulubionym mięsem, po kremową carbonarę na większy apetyt,
grillowanych, sezonowych warzyw – papryk, cukinii, bakłażanów czy soczystych pomidorów oprószonych np. bazylią i oregano.
Orzeźwienie do potęgi – gazowana lemoniada i jej owocowe modyfikacje
Trudno wyobrazić sobie napój, który skuteczniej i przyjemniej gasi pragnienie w upalne dni niż dobra lemoniada. Pełna orzeźwienia i balansu kwaskowych, cytrusowych nut z odrobiną słodyczy jest obowiązkową pozycją na wszystkich przyjęciach na świeżym powietrzu – szczególnie kinder balach!
Aby zapewnić najmłodszym smakoszom dawkę orzeźwienia, nawodnienia i koktajl witamin, dzięki wykorzystaniu owoców cytrusowych[2], warto pamiętać o tej prostej w przygotowaniu propozycji oraz jej dowolnych modyfikacjach. Wystarczy baza z sezonowych owoców lub dodatek świeżych ziół, żeby sprytnie przemycić dzieciom – jak i dorosłym – pełne wartości odżywczych odświeżenie.
Sprawdź >> Trzy sposoby na orzeźwiającą lemoniadę na bazie wody gazowanej SodaStream!
Przepis na lawendową lemoniadę
Składniki:
200 ml domowego syropu lawendowego
200 ml świeżego soku z cytryny
600 ml wody gazowanej SodaStream
plastry cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Syrop lawendowy:
100 g suszonych kwiatów lawendy
400 g cukru
500 ml wody
W rondelku doprowadź wodę z lawendą do wrzenia.
Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Odstaw do wystudzenia na ok. godzinę, odcedź i wstaw do lodówki.
Przelej wszystkie składniki do dzbanka i podawaj schłodzone, udekorowane plasterkami cytryny.
Szprycer, Margarita, gazowana Ice Tea oraz inne ciekawe drinki i bezalkoholowe koktajle na przyjęcie w ogrodzie
Na bazie świeżo gazowanej wody w saturatorze SodaStream możesz przygotować nieskończoną ilość chłodzących propozycji – w tym klasyki z dodatkiem alkoholu, takie jak szprycer, łączący białe wytrawne wino w proporcji 1:1 z wodą gazowaną czy odświeżającą meksykańską margaritę lub uwielbiane przez dorosłych i dzieci herbaty mrożone – orzeźwiające do potęgi, wzbogacone świeżymi bąbelkami. Zachęcamy do letnich eksperymentów, m.in. z syropami Lipton Lemon oraz Lipton Green Tea.
Ważne, aby pamiętać, że w saturatorze można gazować wyłącznie czystą wodę. Wszelkie dodatki – syropy smakowe, sezonowe i egzotyczne owoce czy świeże zioła dodaj dopiero po nasyceniu wody.
Dzięki możliwości samodzielnego kreowania ulubionych napojów, w tym kultowych z portfolio Pepsi, nie tylko dbasz o przyszłość naszej planety rezygnując z jednorazowego plastiku, ale też możesz dopasować intensywność oraz poziom słodkości orzeźwiających propozycji do własnych preferencji. Win-win? SodaStream!
Przepis na dymną margaritę
Składniki:
40 ml Tequili
25 ml likieru z gorzkich pomarańczy
15 ml soku z czerwonej pomarańczy
15 ml soku z limonki
woda gazowana SodaStream
Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) do shakera.
Napełnij lodem i energicznie wstrząśnij.
Przetrzyj dwa razy przez drobne sito i przelej do szklanki wypełnionej lodem.
Uzupełnij wedle uznania wodą gazowaną SodaStream.
Dekoracja:
Rant szklanki ozdobiony solą, krążki jalapeno i plasterki czerwonej pomarańczy.
Źródła:
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613003038
[2] https://dietetycy.org.pl/dlaczego-warto-jesc-owoce-cytrusowe/